Slider

Bent u in Suriname veilig

In Suriname komt (gewelddadige) criminaliteit voor. Vaak gaat het om incidenten en is het geweld niet specifiek gericht tegen toeristen. Criminelen gebruiken vaak vuurwapens of kapmessen.

Net als in alle andere landen van de wereld moet u als toerist wel bepaalde regels in acht nemen:

  • Ga na zonsondergang niet alleen de straat op. Ook niet om te reizen. Dit geldt vooral buiten het uitgaanscentrum van Paramaribo. Het uitgaanscentrum bevindt zich in de buurt van het Torarica hotel.
  • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat.
  • Vermijd afgelegen gebieden, zoals stille straten en stille parken.
  • Vermijd sloppenwijken.
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje of money belt.
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
  • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
  • Gaat u zich buiten Paramaribo begeven, doe dit dan niet alleen, laat u door een reisagent of gids goed voorlichten. Niet alleen uit het oogpunt van veiligheid is het verstandig om niet alleen op stap te gaan. Ook bij pech onderweg kan de aanwezigheid van meerdere personen uitkomst bieden(Suriname kent geen ANWB).

Zwervers

Zwervers vindt u ook in Paramaribo, zij komen naar u toe en vragen om een munt, het advies is om dit niet te doen. U kunt de zwerver ook negeren maar het effect is meestal averechts, kijk hem aan en zeg hem dat u geen munt zal geven.

Wordt de persoon agressief(wat niet veel voorkomt), maak hem dan duidelijk dat u de politie zal inschakelen vaak is dit genoeg.

Hoe triest de situatie van deze zwervers ook is, het geven van geld of andere middelen zal zijn positie niet verbeteren. Dit is een taak van de Surinaamse overheid en niet van u.

Er zijn ook personen die zich zelf bevorderd hebben tot parkeerwachter, aan u of u de persoon wil bedanken dat hij op uw auto heeft gepast of heeft geholpen bij in en uit parkeren.

Wilt u hem belonen geef hem dan niet meer dan 1 SRD. Het kan voorkomen dat een zwerver op u afkomt en een hand wilt geven en wat niet meer. Houd voor u eigen veiligheid deze persoon op afstand en voorkom dat hij u een hand geeft, u kent zijn bedoelingen niet.

Suriname armoede

Ervaring leert dat er ook dames zijn die met een kind op de arm geld aan u vragen zodat het kind kan eten. Hartverscheurend echter als u zegt dat u geen geld geeft maar wel bereid bent om eten voor het kind te kopen dan wordt dit geweigerd.

Daarnaast zij er personen die met magazines van kindertehuizen lopen en u wijs maken dat het geld voor de kinderen is. Niets is minder waar het is geld wordt gebruikt voor een pit(drugs) of drank.

Mocht u wel tegen een gewapende straatrover(s) aanlopen, vermijd geweld en geef wat zij willen materie is te vervangen uw leven niet.

Op dit moment moet u vanwege de economische crisis meer op uw hoede zijn en geen onnodige risico’s nemen.

 
 
(c) copyright 2020 WIMA production

Deze website gebruikt cookies voor een optimale ervaring. Voor meer informatie kunt u onze privacy verklaring lezen.