cropped-Papagaai-vliegend.png
PARAMARIBO

Veiligheid

In Suriname komt criminaliteit voor, veelal gaat het om incidenten en is geweld niet specifiek gericht tegen toeristen. De mate van geweld is excessief, criminelen gebruiken vaak vuurwapens messen of kapmessen. 

De meeste woningen zijn voorzien van dievenijzers  alarmsystemen en honden die het erf bewaken. Er zijn ook wijken in Paramaribo waar beveiligingspersoneel gedurende de avond en nacht de wijk beveiligd. 

Luister naar de aanwijzingen die zij geven, in tegenstelling tot Nederland zijn de meeste beveiligers, net als de politie, bewapend. 

Regels

Daklozen

Daklozen, zwervers zoals zij in Suriname genoemd worden, vindt u ook in Paramaribo. Op straat spreken zij  je aan en vragen om een munt(SRD). 

Het advies is om dit niet te doen, deze munt wordt niet gebruik voor eten maar om een pit(drugs) te kopen.

Je kunt de zwerver ook negeren maar het effect is meestal averechts, kijk hem aan en zeg hem dat je geen munt zal geven.

Wordt de persoon agressief(wat niet veel voorkomt), maak hem duidelijk dat je de politie zal inschakelen, vaak is dit voldoende.

Hoe triest de situatie van deze daklozen / zwervers ook is, het geven van geld of andere middelen zal zijn positie niet verbeteren. Dit is een taak van de Surinaamse overheid en niet van jou.

Parkeer wachters bedelaars

Er zijn ook personen die zich zelf bevorderd hebben tot parkeerwachter. Wil je de  persoon bedanken omdat hij op jeauto heeft gepast of geholpen heeft bij in en uit parkeren,  geef hem dan een paar SRD. 

Het kan voorkomen dat een zwerver op je afkomt en een hand wilt geven en wat niet meer. Houd voor je eigen veiligheid de persoon op afstand en voorkom dat hij een hand geeft, je kent zijn bedoelingen niet.

Ervaring leert dat er ook dames zijn die met een kind op de arm geld vragen zodat het kind kan eten. Hartverscheurend echter als je zegt dat je geen geld geeft maar wel bereid bent om voor het kind eten te kopen dan wordt dit geweigerd.

Daarnaast zij er personen die met magazines van kindertehuizen lopen en je wijs maken dat het geld voor de kinderen is. Niets is minder waar het is geld wordt gebruikt voor een pit(drugs) of drank.

Mocht je tegen een gewapende straatrover(s) aanlopen, vermijd geweld en geef wat zij willen materie is te vervangen je leven niet.

Op dit moment moet je vanwege de economische crisis meer op je hoede zijn, neem geen onnodige risico’s.