Slider

Onderwijs in Suriname

Het onderwijs in Suriname is het Nederlandse systeem van twintig jaar of langer terug, men maakt gebruik van Nederlandse lesboeken en leermethodes, er zijn een aantal Nederlandse leerkrachten die in Suriname werken.

Type scholen

Men kent twee soorten van scholen namelijk het reguliere onderwijs en particuliere scholen, deze vindt u in zowel het lager als voortgezet onderwijs.

Reguliere scholen

Reguliere scholen zijn prijstechnisch het interessants, jaarlijks wordt er een kleine bijdrage gevraagd .

Particuliere scholen

Particuliere scholen, zijn in een stichting zijn ondergebracht, het lesgeld is hoog, bedragen van 250 tot 300 euro per kind per maand zijn niet ongewoon. Studiefinanciering kent men in Suriname niet, de kosten komen geheel voor eigen rekening. LINK: Basisscholen Suriname.

Voortgezet onderwijs

In het voorgezet onderwijs is er het Nederlands Lyceum, welke ook een particuliere school is, men verzorgd daar opleidingen op vmbo, havo, en VWO niveau.

De eerste twee jaren zijn een brugklas, hierna wordt gekeken in welke richting de vervolg studie zal plaatsvinden. Dit kan dus zijn havo/VWO of vmbo theoretische leerweg. LINK : Nederlandse opleidingen in het buitenland.

Naast het Nederlands Lyceum is er een vrije atheneum een Surinaamse school, echter zijn de lesmethodes verouderd en moet men bij eventuele vervolg studie in Nederland eerst een schakeljaar doen.

In-Holland Suriname / school of business

De vestiging in Suriname is in 2001 opgericht. De hogeschool startte aanvankelijk met één studierichting: Bedrijfseconomie. In 2002 kwam daar de opleiding Management Economie en Recht bij, in 2003 de opleiding Accountancy, in 2006 de opleiding Personeel en Arbeid (HRM).

De In Holland opleiding is medio 2011 overgegaan inde School of Buisines voor meer info: School of Buisiness

Universiteit

Voor de bollebozen is er de “Anton de Kom” universiteit, met een aantal faculteiten, voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de universiteit, Link: Anton de kom

Internationale scholen

Naast de reguliere en particuliere scholen zijn er ook een aantal Engelse en Amerikaanse internationale scholen.

Schoolkleding

Het dragen van schoolkleding(uniform) is verplicht, hierdoor voorkomt men het onderscheidt tussen de diverse bevolkingsklasse. Bij het begrip uniform moet niet worden gedacht aan een militaire tenue, maar aan een blouse met bijbehorende broek of rok.

Discipline

In Suriname gaan leerkrachten anders om met hun pupillen dan in Nederland, met twee woorden spreken en luisteren, wordt als vanzelfsprekend beschouwd. Leerkrachten dulden geen tegenspraak, waarbij sommigen ten aanzien van hun gelijk een starre houding kunnen aannemen.Gelukkig komt er langzaam verandering in en zijn er scholen met bijvoorbeeld een leerlingenraad.

Taal

Met uitzondering van de internationale scholen, is de voertaal Nederlands.

Bijles

Mocht een kind bij een bepaalde studie niet kunnen meekomen dan zijn er diverse mogelijkheden om bijles te krijgen, dit zijn particuliere initiatieven.

Ook interessant om te lezen is de pagina van Edukans

(c) copyright 2020 WIMA production

Deze website gebruikt cookies voor een optimale ervaring. Voor meer informatie kunt u onze privacy verklaring lezen.