Het onderwijs in Suriname is gebaseerd op het oude Nederlandse systeem. Er wordt gebruik gemaakt van Nederlandse lesboeken en leermethodes. In Suriname werken diverse Nederlandse leerkrachten.
In Suriname zijn er in het lager en voortgezet onderwijs reguliere en particuliere scholen.
Reguliere scholen
Reguliere scholen zijn prijstechnisch interessant, jaarlijks wordt er een kleine bijdrage gevraagd.
Particuliere scholen
Particuliere scholen, zijn in een stichting ondergebracht, het lesgeld is hoog, € 250 tot € 300 per kind per maand is niet ongewoon.
Studiefinanciering kent men niet in Suriname, de kosten komen geheel voor eigen rekening. LINK: Basisscholen Suriname.
In het voorgezet onderwijs is er het Nederlands Lyceum, een particuliere school met opleidingen op vmbo, havo, en VWO niveau.
De eerste twee jaren zijn een brugklas, hierna wordt gekeken in welke richting de vervolg studie zal plaatsvinden. Dit kan dus zijn havo/VWO of vmbo theoretische leerweg. LINK : Nederlandse opleidingen in het buitenland.
Naast het Nederlands Lyceum is er een vrije atheneum een Surinaamse school, de lesmethodes zijn verouderd, bij een vervolg studie in Nederland er eerst een schakeljaar worden gedaan.
De vestiging in Suriname is in 2001 opgericht. De hogeschool startte aanvankelijk met één studierichting: Bedrijfseconomie. In 2002 kwam daar de opleiding Management Economie en Recht bij, in 2003 de opleiding Accountancy, in 2006 de opleiding Personeel en Arbeid (HRM).
De In Holland opleiding is medio 2011 overgegaan inde School of Buisines voor meer info: School of Buisiness
Voor de bollebozen is er de “Anton de Kom” universiteit, met een aantal faculteiten.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de universitei: Anton de Kom universiteit
Het dragen van schoolkleding een uniform is verplicht, zodat er geen onderscheidt tussen de diverse bevolkingsklasse is. Bij uniform moet je niet denken aan een militaire tenue, maar een blouse met bijbehorende broek of rok.
Discipline
In Suriname gaan leerkrachten anders leerlingen dan in Nederland, met twee woorden spreken en luisteren, wordt als vanzelfsprekend beschouwd. Leerkrachten dulden geen tegenspraak, waarbij sommigen ten aanzien van hun gelijk een starre houding kunnen aannemen. Gelukkig komt er langzaam verandering in en zijn er ook scholen met bijvoorbeeld een leerlingenraad.
Met uitzondering van de internationale scholen, is de voertaal Nederlands.
Mocht een kind niet kunnen meekomen dan zijn er diverse mogelijkheden om bijles te krijgen, dit zijn over het algemeen particuliere initiatieven.
Ook interessant om te lezen is de pagina van Edukans