cropped-Papagaai-vliegend.png
PARAMARIBO

Levens standaard

De levensstandaard in Suriname is lager dan in Nederland, zeer zeker als u afhankelijk bent van een Surinaams salaris. 

Door de slechte economie is de SRD(Surinaamse dollar) in de loop der jaren in waarde gezakt. 

Ontvangt u een inkomen uit Nederland dan kan Suriname voordeliger zijn.

Armoede Rijkdom

Het verschil tussen arm en rijk is groot zo loop je in een mooie villawijk en nog geen honderd meter verder staan de krotten. 

Omdat de totale populatie van Suriname slechts uit 500.000 inwoners bestaat valt het verschil tussen arm en rijk snel op.

Uit eten en drinken

Zowel in Paramaribo als in de districten zijn er diverse restaurant, in een middenklasse restaurant betaald u gemiddeld  € 36 voor een maaltijd van drie gangen voor twee personen.

Bij een warung(Surinaams eethuisje) betaald u voor  een portie bami- of nasi met kip rond de € 10 . De prijzen voor fastfood zijn in Suriname ongeveer gelijk met Nederland.

Supermarkten

In Paramaribo zijn er meerdere supermarkten en kleine winkels(toko)  In de grote supermarkten als  Tulip, Bestmart en Choise, vergelijkbaar met AH, vindt u Nederlandse producten die duurder zijn dan in Nederland.

Wilt je goedkoper boodschappen doen dan ga je naar de Combe markt,een grote supermarkt met lage prijzen, hygiëne in de Combe markt is niet hoog. Een redelijke prijs voor een product vind je ook bij de grote markt aan de Waterkant.

Suriname kent geen centraal inkoopbeleid en een goed gecoördineerd productie-, distributiesysteem ontbreekt. 

Maandelijks budget

De levensstandaard in Suriname is lager dan in Nederland, zeer zeker als je afhankelijk bent van een Surinaams inkomen. Door de slechte economie is de SRD(Surinaamse dollar) behoorlijk in gedevalueerd. Ontvangt u een inkomen uit Nederland dan kan Suriname voordeliger zijn.

Een redelijk maandelijks budget in Suriname is afhankelijk van diverse factoren;

  • beschikt u over een eigen woning
  • hoe is uw oude dag voorziening gereld,
  • hoe bent u voor ziektekosten verzekerd,
  • heeft u een inkomen uit Nederland

en nog veel meer.

Kosten

Heb je geen eigen huis in Suriname en je een particuliere ziektekostenverzekering af, dan kan een budget rond de 1000 euro toereikend zijn.

Voor de Surinamer is dit een hoop geld, het gemiddelde salaris ligt een stuk lager. Waarom moet je dan, in de ogen van de Surinamer, hoog bedrag per maand aanhouden??

Wij noemde al huur en ziektekostenverzekering, daar komt bij dat je gewend bent aan de westerse levensstijl en eetgewoontes welke sterk afwijken van de Surinaamse.

Kosten voor levensonderhoud zijn na de verhoging van de brandstof prijs en de devaluatie van de SRD behoorlijk omhoog gegaan. Ook in Surinaamse is de brandstofprijs gekoppeld aan de wereldmarkt. Dit betekend dat  hoge brandstof kosten aan de klant worden doorberekend

diverse kosten

De salarissen zijn niet omhoog gegaan, de druk op de huishoudportemonnee is duidelijk voelbaar.

Ondanks alle verhogingen blijft Suriname qua totale levensonderhoud, toch onder de streep goedkoper dan Nederland. 

De kosten voor Electra en water zijn weer goedkoper, koken doet gebeurd op propaan of butagas.

Een particuliere ziektekostenverzekering voor twee personen kost plus minus 175 euro per maand, voor de tandarts zal een aanvullende verzekering moeten worden afgesloten.

Voor meer informatie kunt je kijken op de website van Hikersbay, qua prijzen zitten ze wat aan de lage kant maar het geeft een globale indicatie en de site van de Surinaamse overheid / groothandelsprijzen