Slider

Gezondheidszorg in Suriname

De gezondheidszorg in Suriname kan je niet vergelijken met die je gewend bent in Nederland. Zorg dat je een goede verzekering hebt afgesloten die eventuele kosten in Suriname dekt. Onder verzekeringen hebben wij je al op een aantal verzekeringsmaatschappijen gewezen.

Garantiebrief

Als je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet dan zal je er snel achter komen dat het in Suriname anders gaat dan in Nederland. Ziekenhuizen in Suriname werken nog met garantiebrieven van de verzekeringsmaatschappij waarbij je verzekerd bent. Op deze manier weten men zeker dat eventuele kosten zullen worden vergoed. Zorg er dus voor dat je of in het bezit bent van zo’n brief of dat je ten alle tijden je verzekeringmaatschappij kan bereiken.

Denk hier niet te licht over ervaring leert dat mensen soms wel 5 uur hebben moeten wachten op bericht uit Nederland dat ze geholpen konden worden.

Uitdroging

Het leven in Suriname(de tropen) is heel anders dan dat in Nederland. Door de warmte en hoge vochtigheid graad loop je sneller het risico om uit te drogen. Veel drinken(minimaal drie liter per dag) is aan te bevelen, houd er rekening mee dat koffie, cola en alcohol vocht  aan het lichaam onttrekken.

Water

Het water is in Suriname van goed kwaliteit en behoort tot de beste in Zuid Amerika. Maar vaak zijn de waterleidingen vervuild, wat weer voor problemen zorgt. Naast water dat door het Surinaams waterleiding bedrijf wordt geleverd zijn er ook gezinnen die hun water winnen door een put te slaan. Dit water kan ook voor problemen zorgen Drink geen water uit de kraan of van een put neem liever een flesje bronwater maar let er op dat de dop verzegeld is.

Lopen / Fietsen

Omdat op het midden van de dag als de zon op zijn hoogste punt staat(recht boven je) is het verstandig om op die tijd niet te fietsen of te lopen. Moet je er toch op uit zorg dan voor hoofdbedekking of zoek de schaduw, een zonnesteek merk je pas als je hem al hebt.

Wondjes infecties

Kleine wondjes moet je, hoe klein dan ook, goed behandelen, gebruik hiervoor jodium of bijvoorbeeld alcohol. Een goed middel voor het reinigen van een wondje is Palm een plaatselijke rum van 90% die door de lokale bevolking verdunt met water wordt gedronken. Ben je geprikt door een muskiet dan jeuk het maar nooit openkrabben, voorkom infecties.

Griep

Bij griep verschijnselen altijd de dokter raadplegen, NOOIT ASPIRINE gebruiken, het kan namelijk ook Dengue zijn een muskiet die in Suriname voorkomt. Er mag wel paracetamol worden genomen dit kan voor zover bekend geen kwaad.

Malaria, Dengue, Chikungunya

Malaria komt in de kuststroken van Suriname niet voor, in het binnenland op bepaalde plaatsen  wel. Neem dan ook als je een trip naar het binnenland gaat maken de nodige voorzorgsmaatregelen . Malaria pillen zijn in Suriname aanwezig en goedkoper dan in Nederland.

Een andere muskiet die veel ellende kan veroorzaken is de Dengue muskiet, deze muskiet komt ook voor in de kuststrook van Suriname. Medicijnen tegen Dengue bestaan niet, dus moet men Dengue proberen te voorkomen.

Chickungunya

Het Chickungunya virus wordt overgebracht door de mug die ook het Dengue-virus verspreidt. De ziekte is niet dodelijk maar gaat gepaard met hoge koorts, huiduitslag en zeer zware gewrichtspijnen.

In combinatie met andere ziekteverschijnselen kan de ziekte wel de dood tot gevolg hebben. Suriname heeft intussen 31 geregistreerde gevallen van Chickungunya.

De koorts verdwijnt bij de Chikungunya-patiënten na 1 tot 2 weken, maar de gewrichtspijnen kunnen maanden tot zelfs jaren aanhouden. Een vaccin voor het virus is er niet.

Symptomen van Dengue:

 • Plotselinge hoge koorts.Zware hoofdpijn, vooral in het voorhoofd.Pijn achter de ogen, vooral als de ogen bewegen.Pijn in spieren en gewrichten.Uitslag als bij mazelen op borst en ledematen.
 • Misselijkheid en braken.
 • Weinig eetlust.
 • In zeer ernstige gevallen van Denque, kunt U de volgende symptomen erbij krijgen (soms met de dood tot gevolg):
 • Zware en constante buikpijn.
 • Braken (met bloed).
 • Plotselinge bloedingen.
 • Slapeloosheid en onrustig gevoel.
 • Moeilijk ademhalen.
 • Flauwvallen.
 • Bleke, koude en vochtige huid.
 • Droge mond

Wat er ook gebeurd nooit aspirine innemen

(c) copyright 2020 WIMA production

Deze website gebruikt cookies voor een optimale ervaring. Voor meer informatie kunt u onze privacy verklaring lezen.