cropped-Papagaai-vliegend.png
PARAMARIBO
Surinaamse wegen

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Suriname kan je niet vergelijken met Nederland. Zorg dat je een goede verzekering hebt die, mocht het je overkomen, de kosten in Suriname dekt. 

Onder verzekeringen hebben wij je al op een aantal verzekeringsmaatschappijen gewezen.

Garantiebrief

In Suriname werken ziekenhuizen met garantiebrieven van verzekeringsmaatschappij waarbij men verzekerd is. Op deze manier weet men zeker dat gemaakte kosten worden betaald.

Zorg er voor dat je of in het bezit bent van zo’n brief of dat je ten alle tijden je verzekeringmaatschappij kan bereiken.

Zonder een garantiebrief wordt je niet geholpen, denk hier niet te licht over. Er zijn gevallen bekend dat mensen meer dan vijf uren hebben moeten wachten op een garantiebrief, tot die tijd werden zij niet geholpen.

Water

Het water is in Suriname is bij de bron van goede kwaliteit en behoort tot de beste in Zuid Amerika.

Het buizenstelsel, dat het water transporteert van Para naar de districten, waardoor drinken uit de kraan niet aan te raden is. 

Er wordt ook water gewonnen door het slaan van een put, dit water kan voor problemen zorgen.

Het is dan ook verstandig om geen water uit de kraan of put te drinken, koop liever een flesje bronwater waarvan de dop verzegeld is.

Het leven in Suriname, de tropen, is heel anders dan dat in Nederland. Door de warmte en hoge vochtigheid graad loop je sneller het risico om uit te drogen. 

Veel drinken(minimaal drie liter per dag) is aan te bevelen, houdt er rekening mee dat koffie, cola en alcohol vocht  aan het lichaam onttrekken.

Lopen of fietsen

Suriname kent geen echte loop en fiets cultuur, Als de zon op zijn hoogste punt staat(recht boven je) is het ook niet verstandig. 

Moet je er toch op uit zorg dan voor een goede hoofdbedekking of zoek de schaduw. Een zonnesteek merk je pas als je hem al hebt. 

In Paramaribo en de districten zijn weinig tot geen voetpaden. De meeste wandelen dan ook op de weg, wat niet zonder gevaar is, pas goed op.

 

suriname

Het kloppend hart van de Amazone

Wondjes infecties

Kleine wondjes moet je, hoe goed behandelen, gebruik hiervoor jodium of medicinale alcohol. 

Heb je geen medicinale alcohol bij de hand dan is Palm, een plaatselijke rum van 90%, ook geschikt.  

Ben je geprikt door een muskiet dan jeuk het, niet leuk maar nooit openkrabben, voorkom infecties

Griep

Bij griep verschijnselen altijd de dokter raadplegen, gebruik NOOIT ASPIRINE, het kan namelijk ook Dengue zijn.

Je mag wel paracetamol nemen, dit kan voor zover bekend, geen kwaad.

Malaria

komt niet voor in de kuststroken van Suriname, in het binnenland op bepaalde plaatsen wel. Ga je een trip naar het binnenland maken informeer dan of je naar een risico gebied gaat. 

Is dit het geval neem dan de nodige voorzorgsmaatregelen. 

Malaria pillen kan je in Suriname kopen en ze zijn  goedkoper dan in Nederland.

Denque

Een andere muskiet die veel ellende kan veroorzaken is de Dengue muskiet, deze muskiet komt ook voor in de kuststrook van Suriname. Medicijnen tegen Dengue bestaan niet, dus moet je proberen Dengue te voorkomen.

Chikungunya

virus wordt overgebracht door de mug die ook het Dengue-virus verspreidt. De ziekte is niet dodelijk maar gaat gepaard met hoge koorts, huiduitslag en zeer zware gewrichtspijnen.

In combinatie met andere ziekteverschijnselen kan de ziekte wel de dood tot gevolg hebben.

De koorts verdwijnt bij de Chikungunya-patiënten na 1 tot 2 weken. Gewrichtspijnen kunnen maanden tot zelfs jaren aanhouden, een vaccin voor het virus is er niet.