Slider

De geschiedenis van Suriname

Ontdekking Suriname

In 1492 ontdekte de Spanjaarden de Guyana’s en werden rond 1600 de eerste handelsposten gesticht. De werkelijke kolonisatie van Suriname begon in 1651 toen de Engelse gouverneur Francis Willougby vanuit Barbados suikerplanters naar Suriname stuurde om plantages te stichten en te bewerken.

In 1665 toen de staten van Zeeland de Engelse verdreven uit het voormalige Brits Guyana en Suriname kwam er een einde aan de eerste Britse kolonisatie. Tijdens de vredesonderhandelingen die volgden werd besloten dat Suriname zou worden geruild voor Nieuw Amsterdam(het huidige New York).

Na een machtsstrijd in Europa tussen Engeland, Frankrijk en de republiek der Nederlanden kwam Suriname weer voor een korte periode in de handen van de Britten.

Na de nederlaag van Napoleon in 1813 en de hierop volgende vredesonderhandelingen werd Suriname door de Britten weer teruggeven aan de Nederlanders.

De kolonisatie van Suriname door Nederland duurde tot 1975.

 

1975 Onafhankelijkheid

Suriname onafhankelijk

In 1975 werd Suriname onafhankelijk en werd de republiek Suriname een feit. Veel Surinamers waren het hier niet mee eens en vertrokken met hun Nederlands paspoort naar Nederland om daar een bestaan op te bouwen. Vandaag de dag woont 40% van de Surinaamse bevolking in Nederland. Mede door deze exodus is Suriname het grootste deel van zijn hoog opgeleide en kader kwijtgeraakt.

1980 Militaire coup

Suriname militaire coup

In 1980 wordt door een aantal onderofficieren van het Surinaamse nationale leger, onder leiding van Desi Bouterse een militaire coup geleegd. In eerste instantie was deze coup voor veel Surinamers een opluchting, eindelijk dacht men van de corrupte ambtenaren en politici af te zijn.

Echter door de ondemocratische wijze van regeren door Bouterse wakkerde het verzet tegen zijn beleid snel aan. Op 8 en 9 december 1982  werden vijftien tegenstanders van het militair regiem in Fort Zeelandia standrechtelijk geëxecuteerd. Na de december moorden, trad het kabinet af en stopte Nederland met het betalen van ontwikkelingsgelden. De ontevredenheid over het gevoerde beleid van het leger nam toe. Vanuit het binnenland werd door het Junglecommando, onder leiding van een voormalige lijfwacht van Bouterse(Ronny Brunswijk), het nationale leger onder druk gezet.

De binnenlandse oorlog speelde zich voornamelijk af rond de bauxietmijnen en Marrondorpen in Oost-Suriname. Veel van de Marrons zijn in deze periode gevlucht naar Frans Guyana.

1990 telefoon coup

Suriname Ramsewak Shankar

In 1987 werden er democratische verkiezingen gehouden. De door Bouterse opgerichte Nationaal Democratische Partij(NDP) verliest deze verkiezingen van het Nieuw Democratisch Front(NDF). De invloed van legerleider Bouterse blijft echter groot. Gesteund door de indianen ontstaat er in het binnenland wederom onrust,de indianen nemen afstand van de zittende regering.

24 december 1990 neemt het nationale leger met de zogenaamde telefoon coup weer de macht over. Met één telefoontje wordt de zittende regering van Ramsewak Shankar naar naar huis gestuurd.

 

1991 Nieuw front Venitiaan

Geschiedenis Suriname Ronald-Venitiaan

in 1991 werden nieuwe verkiezingen uitgeschreven. De meerderheid van de zetels werd binnengehaald door Nieuw Front, de combinatie van de etnische politieke partijen (NPS, VHP, KTPI) en de SPA, de Surinaamse partij van de arbeid. Ronald Venetiaan, voormalig minister van onderwijs, werd de nieuwe president van Suriname. In die periode zijn de banden met Nederland aangehaald en kwam er een zogenaamd Raamverdrag met onder andere als doel het land uit de economische malaise te halen.               
Ondanks het herstel van de democratie en de hervormingen met de hulp vanuit Nederland bleef de ontwikkeling uit.

1996 Jules Wijdenbosch NDP

Suriname Jules Wijdenbosch

 Na de verkiezingen van 1996 wint de NDP van Bouterse de verkiezingen en Jules Wijdenbosch wordt president van Suriname.

Lang heeft hij niet mogen regeren, nadat het volk, door stakingen hun ongenoegen had kenbaar gemaakt, schrijft Bosje overtuigd van zijn populariteit nieuwe verkiezingen uit. 

 

2000 Ronald Venitiaan Nieuw Front

Geschiedenis Suriname Ronald-Venitiaan

Het “Nieuw Front” wint deze en Venetiaan wordt wederom de president van Suriname. Ook in 2005 wint het “Nieuw Front” en Venetiaan begint aan zijn derde ambtsperiode als president van de republiek Suriname.

2010 Bouterse NDP

Suriname Bouterse

Augustus tweeduizend tien het nieuw front verliest de verkiezingen, de mega combinatie van Bouterse wordt de grootste politieke partij van Suriname.

Door het overstappen van de A-combinatie van het Ronny Brunswijk en de VHP van Soemohardjo lukt het Bouterse om een regering te vormen en gekozen te worden tot president van Suriname.

 

 

 

De diplomatieke betrekkingen met Nederland worden terug gebracht tot zakelijk niveau.

Ondanks grote economische problemen en mede door steun van de Pertjajah Luhur en Bep wordt Bouterse in 2015 wederom benoemd tot president van Suriname.Ondanks grote economische problemen en mede door steun van de Pertjajah Luhur en Bep wordt Bouterse in 2015 wederom benoemd tot president van Suriname.

 

De toch al grote economische problemen werden alleen maar groter en de SRD dollar devalueerde met meer dan 100%. Ook de medische situatie is de tweede regeer periode van de NDP schrikbarende achteruit gegaan.

Of Suriname met de nieuwe verkiezingen in 2020 voor  een keerpunt komt te staan zal de tijd uitwijzen.

Een feit is dat op dit moment de rijken rijker worden en de arme armer, ook heeft Suriname weer de status van drugs staat en zijn de criminaliteitscijfers hoog.

2020 Santhoki VHP

Suriname president Santhoki

Juni 2020 de NDP van Bouterse verliest de verkiezingen. De VHP, ABOP. NPS en Pertjaja Luhur vormen samen de nieuwe regering. 13 Juli 2020 wordt Chan Santokhi, oud commissaris en minister van Justitie van Suriname, president van Suriname. Er zal de regering een zware taak wachten want economisch staat Suriname er slecht voor, de staatsschuld is toren hoog. 

(c) copyright 2020 WIMA production

Deze website gebruikt cookies voor een optimale ervaring. Voor meer informatie kunt u onze privacy verklaring lezen.