Suriname ligt in Zuid Amerika, de directe Buren zijn Guyana Frans Guyana en Brazilië. De oppervlakte van Suriname is 164.000 km2, dus 4 maal groter dan Nederland. Van deze 164.000 km2 is 80 % regenwoud, 20% aan de kust is bebouwd hiermee wordt de bebouwde oppervlakte van Suriname kleiner dan die van Nederland.
Naast het district Nickerie zijn er nog een aantal andere districten zoals, Wanica, Para, Commewijne, Marowijne, Saramacca, Brokopondo, Coronie en Nickerie en Sipaliwini.
De Surinaamse samenleving is multicultureel en kent diverse etnische groepen: Creolen, Javanen, Hindoestanen, Chinezen, Boeroe’s (van oudsher Nederlander), indianen, bosnegers, joden en Nederlanders.
Daarnaast zijn er diverse andere bevolkingsgroepen, echter zijn deze meestal voor korte duur in het land.
Surinaamse bevolking
De Surinaamse bevolking telt 550.000 mensen, waarvan het grootste gedeelte in de hoofdstad Paramaribo woont.
Nickerie
De tweede stad op 250 km(3 tot 4 uur rijden) van Paramaribo is Nickerie, in het district Nickerie. Nickerie is een rijst gebied met grote arsenalen met rijst velden. Omdat de arsenalen eigendom zijn van een paar personen, zijn de meeste inwoners van het district niet rijk.
Districten
Naast het district Nickerie zijn er nog een aantal andere districten zoals, Wanica, Para, Commewijne, Marowijne, Saramacca, Brokopondo, Coronie en Nickerie en Sipaliwini.
Multi culti
De Surinaamse samenleving is multicultureel en kent diverse etnische groepen: Creolen, Javanen, Hindoestanen, Chinezen, Boeroe’s (van oudsher Nederlander), indianen, bosnegers, joden en Nederlanders. Daarnaast zijn er diverse andere bevolkingsgroepen, echter zijn deze meestal voor korte duur in het land.
suriname
Het kloppend hart van de Amazone
Economische factoren
Suriname is een derdewereldland en kent, als elk ander derdewereldland, een grote kloof tussen arm en rijk.
Na de onafhankelijk in 1975 kwam de economische ontwikkeling nagenoeg tot stilstand en kende Suriname een forse teruggang. Veel van het hogere kader vertrok naar Nederland.
De Suiker, koffie, bananen en ander plantage werden niet meer bestuurt en bewerkt, de achteruitgang van Suriname was een feit.
Politieke factoren
Politiek in Suriname is niet transparant, zo gaan verkiezingen meer over de persoon dan over het opbouwen van het land
Een echte politieke visie is niet snel te vinden, partij programma’s worden bij het spelen op de man tot ondergeschikt belang gemaakt.
Daarnaast maakt men zich nog al eens schuldig aan het verweven van persoonlijke belangen met landsbelangen, het zich toe eigenen van land, goud concessies en materieel, komt helaas nog wel eens voor.
Aan echte armoe bestrijding wordt in Suriname niet veel gedaan, de arme worden armer en de rijke rijker.
President Suriname
De president van Suriname wordt gekozen voor een periode van vijf jaren en mag niet meer dan twee ambtsperiodes aanblijven, Met dien verstande dat als er tussentijds een ander president is geweest, de president die twee ambtsperiodes heeft volbracht, weer president kan worden.
Regering Suriname
De regering van Suriname is gevestigd in Paramaribo. De volksvertegenwoordiging heeft zitting in de nationale assemblee, zeg maar de tweede kamer. Net als in Nederland moet de regerende partij een meerderheid hebben.
Kapteins, Basja Gran man
Aan het hoofd van de districten staat een kapitein, vergelijkbaar met de commissaris van de koningin in Nederland.
De Basja is de rechterhand van de kaptein en de Granman is het opperhoofd voor de Marons
De grens tussen land-, district en stadspolitiek is niet altijd even duidelijk, zo kan het voorkomen dat de minister zich bezig houdt met een probleem over straatventers, terwijl dit eigenlijk de taak van de kapitein is.
Suriname is sterk afhankelijk van zogenaamde donor landen die met diverse subsidies het land economisch vooruit helpen.