cropped-Papagaai-vliegend.png
PARAMARIBO

Surinaamse keuken

Veel beschreven, over gesproken en geëvalueerd, maar is nu de Surinaamse keuken, Creools, Chinees, Javaans, Hindoestaan of Europees? 

Het antwoordt is simpel te samen vormen zij de Surinaamse keuken. De grote diversiteit aan gerechten en de multiculturele samenstelling van de Surinaamse bevolking ligt hieraan ten grondslag.

De Surinaamse keuken is van oorsprong een pôti man(arme man keuken), met weinig geld en middelen een zo smaakvolle en voedzame maaltijd op tafel zetten. Door de jaren heen is hier een sterke ontwikkeling in gekomen en heeft de Surinaamse keuken zich uitgebreid.

Op het internet vind u veel Surinaamse recepten, als wij deze recepten goed bekijken dan zijn deze hier en daar wat aangepast aan de westerse smaak.

Ingrediënten

In de Surinaamse keuken wordt er weinig boter of margarine gebruikt, maar plantaardige oliën en worden er uitsluitend verse ingrediënten gebruik. Boemboe komt niet uit een pakje, knoflook en een ui die snipper je zelf.

De gember en Laos koop je vers in de toko of op de markt, het laurierblad,de verse kruidnagel en maggiblok(kip) zijn standaard in de keuken aanwezig.

Ook de verse madam Jeanette(de gele peper) mag niet ontbreken. Men laat deze heel mee sudderen / bakken of men snijdt hem fijn maar dan wordt een gerecht wel faya(heet).

Basis van een gerecht

Als basis van een gerecht wordt witte rijst, nasi, tayer, cassave of roti geserveerd. Ook gebakken kip, van de BBQ of gerookt, zoutvlees en bakkeljauw(gedroogde Kabeljauw) wordt veel gebruikt.

En als wij kip zeggen dan is dit geen scharrel of industrie kip maar de Sranan Fowru kip die in Suriname zelf gefokt worden.

Groente als tajerblad, paksoi, amsoi, dagoeblad, bitte werie, boulanger(aubergine), okra, spinazie, Soepgroente(selderij) en komkommer(op zuur) zijn eveneens onderdeel van de Surinaamse keuken.

restaurant warung

In Suriname zijn er diverse restaurants en warungs(eethuisjes) waar u van de Surinaamse keukenkunt genieten. Doe eens gek en probeer het, voor de prijs hoeft u het niet te laten.

Voor de authentiek Surinaamse keuken moet u echt in Suriname zijn. Natuurlijk zal de gehele ambiance, zoals het klimaat, het glas Parbo bier of uw sapje hierbij een rol spelen.

Wij zijn benieuwd, gaat u voor de pindasoep, de Pom, de Sauto soep, de Javaanse Bami of de Hindoestaanse Roti. Wat u ook kiest een ding weten wij zeker, het zal u zeker smaken. Nyan switi(eet smakelijk).