cropped-Papagaai-vliegend.png
PARAMARIBO

Surinaamse keuken

Veel beschreven, besproken en geëvalueerd, maar is de Surinaamse keuken, Creools, Chinees, Javaans, Hindoestaan of Europees? 

Het antwoordt is simpel samen vormen zij de Surinaamse keuken. De grote diversiteit aan gerechten en de multiculturele samenstelling van de Surinaamse bevolking ligt hieraan ten grondslag.

De Surinaamse keuken is van oorsprong een pôti man(arme man keuken). Met weinig geld en middelen een zo smaakvolle en voedzame maaltijd op tafel zetten. Door de jaren heen is hier een sterke ontwikkeling in gekomen en heeft de keuken zich uitgebreid.

Op het internet vind u veel recepten uit de Surinaamse keuken, als wij deze recepten goed bekijken dan zijn deze over het algemeen hier en daar wat aangepast aan de westerse smaak.

Recepten

[fts_youtube vid_count=20 large_vid=yes large_vid_title=no large_vid_description=no thumbs_play_in_iframe=popup vids_in_row=4 omit_first_thumbnail=no space_between_videos=1px force_columns=no maxres_thumbnail_images=yes thumbs_wrap_color=#000 wrap=right video_wrap_display=none comments_count=0 playlist_id=PLjtcKJOfQL5u1y8jpVi6LLyTCQuj8dQRt username_subscribe_btn=https://www.youtube.com/c/WIMASuriname]

Ingrediënten

In de Surinaamse keuken wordt weinig boter of margarine gebruikt, in plaats hiervoor gebruikt men plantaardige oliën.

In de Surinaamse keuken worden uitsluitend verse en echte ingrediënten gebruik, dus niet uit een potje, knoflook en een ui die snipper je zelf.

De gember en Laos koop je vers in de toko of op de markt, het laurierblad,de verse kruidnagel en maggiblok(kip) behoort standaard in de keuken aanwezig te zijn.

De verse madam Jeanette(de gele peper) mag eveneens niet ontbreken. Men laat deze heel mee sudderen / bakken of men snijdt hem fijn maar dan wordt een gerecht wel faya(heet).

Creools Surinaamse keuken
Pom wordt gegeten als hoofdgerecht op (verjaardags)feesten, familiebijeenkomsten en andere speciale gelegenheden zoals Pasen en Kerstmis. Het wordt gegeten met witte rijst en groenten, maar ook als hapje tussendoor op brood als 'broodje pom'.
Hindoestaans Surinaamse keuken
ook roti (vaak geserveerd met een vulling van massala kip, aardappel en groente) wordt vaak gegeten bij feestelijke gelegenheden met veel gasten, maar ook lekker tuusen door bij Rup Ram of Elbea njang switi
Chinese Surinaamse keuken
Chinese Garnalen in een pittige saus, Dimsu, Honey sweet saté, Chinese bami zijn enkele van de uitgebreide Surinaams Chinese keuken die weer heel anders samengesteld is dan de Nederlandse Chinese keuken. Een bezoekje aan één van de Surinaamse restaurants is dan ook zeker aan te bevlen Njang switi.
Javaanse keuken
Bij de Javanen worden de meeste gerechten met ketjap en suiker voorbereid naast de overige specerijen zoals: zout, ster-anijs, zwarte peper, ketjap, laos en peper.

Basis van een gerecht

Als basis van een gerecht wordt witte rijst of nasi, tayer, cassave of roti geserveerd. Ook kip gebakken, van de BBQ of gerookt, zoutvlees en bakkeljauw(gedroogde Kabeljauw) wordt veel gebruikt.

En als wij kip zeggen dan is dit geen scharrel of industrie kip maar de Sranan Fowru kip die in Suriname zelf gefokt worden.

Groente als tajerblad, paksoi, amsoi, dagoeblad, bitte werie, boulanger(aubergine), okra, spinazie, Soepgroente(selderij) en komkommer(op zuur)zijn eveneens onderdeel van de Surinaamse keuken.

restaurant warung

In Suriname zijn er diverse restaurants en warungs(eethuisjes) waar u kunt genieten van de Surinaamse keuken. Doe eens gek en probeer ze uit, voor de prijs hoeft u het niet te laten.

Voor de authentiek Surinaamse keuken moet u echt in Suriname zijn. Natuurlijk zal de gehele ambiance zoals het klimaat en natuurlijk niet te vergeten het glas Parbo bier of uw sapje hierbij een rol spelen.

Wij zijn benieuwd, gaat u voor de pindasoep, de Pom, de Sauto soep, de Javaanse Bami of de Hindoestaanse Roti. Wat u ook kiest een ding weten wij zeker, het zal u zeker smaken. Nyan switi(eet smakelijk).

Translate »
Suriname Ara

Deze website gebruikt cookies voor een optimale ervaring. Voor meer informatie kunt u onze privacy verklaring lezen.