cropped-Papagaai-vliegend.png
PARAMARIBO

Bevolkingsgroepen

Suriname is een echte multiculturele samenleving, de voorouders van de Surinamers komen van over heel de wereld. De verschillende bevolkingsgroepen in Suriname leven vredig naast elkaar.

De Surinamers zijn dan ook erg trots dat in Paramaribo een Joodse Synagoge en een islamitische moskee gebroederlijk naast elkaar staan.

De culturele diversiteit vindt u ook terug in de Surinaamse keuken, de talen en de feestdagen. De vijf punten van de gele ster in de vlag van Suriname staan voor de vijf belangrijkste bevolkingsgroepen.

Indianen

De oorspronkelijke inwoners van Suriname zijn de inheemsen (indianen) vandaag de dag een minderheid. Er zijn nog verschillende inheemse stammen zoals: de Arowakken, Caraïben, Trio’s, Wajana’s en de Akoerio’s. Arowakken en de Caraïben wonen vooral langs de kust. De overige drie stammen leven voornamelijk in het binnenland en de stad Paramaribo, een aantal van hen houdt vast aan hun traditionele levenswijze,

Marons

afstammelingen van de slaven die van de plantages weggelopen waren. In de loop der tijd zijn er diverse Marron stammen ontstaan, bijna alle Marrons wonen in het binnenland in dorpen langs de rivieren . Sommige van de dorpen kunnen worden bezocht, het is verstandig om een gids mee te nemen, of van te voren goed in te lezen. In veel Marrondorpen gelden diverse traditionele gebruiken het niet respecteren ziet men als een belediging.

Creolen

de afstammelingen van de slaven, ‘Creool’ betekent ‘in eigen huis geboren’. De benaming werd vroeger gebruikt voor de slaven die in Suriname geboren waren. De Creolen hebben een westerse levensstijl, met aandacht voor hun traditionele gebruiken en religies. De meeste Creolen wonen in Paramaribo, lang waren zij de grootste bevolkingsgroep van Suriname Inmiddels zijn ze qua aantallen door de Hindoestanen ingehaald.

Hindoestanen

zijn de afstammelingen van contractarbeiders die in de negentiende eeuw uit India kwamen om op de plantages te werken. Deze contractarbeiders konden gratis naar hun land van herkomst terugkeren, maar een groot deel koos ervoor om in Suriname te blijven. Het kastenstelsel van het hindoeïsme bestaat in Suriname praktisch niet meer. Wel houden de meeste Hindoestanen zich nog aan allerlei traditionele gebruiken. in Suriname zijn de huizen van hindoes gemakkelijk te herkennen: in de tuinen staan, ter verering van hun god, bamboestokken met vlaggen eraan

Javanen

de voorouders van de Javaanse Surinamers waren over het algemeen contractarbeiders, die er ook voor gekozen hadden om in Suriname te blijven. Nagenoeg alle Javanen zijn moslim, veel Javanen hangen niet alleen de pure islam aan, maar ook traditionele geloofsovertuigingen. De Javanen behoren in Suriname tot één van de vijf grote bevolkingsgroepen, hun invloed op de Surinaamse samenleving groeit nog steeds. Toch is de Javaanse gemeenschap nog vrij gesloten, in verschillende districten in Suriname (vooral in het district Commewijne en in de Cultuurtuin in Paramaribo) zijn hechte, Javaanse leefgemeenschappen gevestigd(dessa’s).

Overige inwoners

Verder leven er in Suriname, Nederlanders, Amerikanen, Chinezen, Libanezen, Joden en Boeroes(blanke afstammelingen van Nederlandse boeren die in de negentiende eeuw naar Suriname vertrokken). Er wonen ook veel Nederlandse Surinamers die zijn teruggekeerd naar hun moederland. Daarnaast wonen er ook autochtone Nederlanders die besluiten, om de hectiek van Nederland te ontvluchten, om in Suriname een nieuw leven op te bouwen of te genieten van hun oude dag.