cropped-Papagaai-vliegend.png
PARAMARIBO

Auto kopen

In Surinaamse is de tweedehands automarkt groot, voertuigen worden grotendeels geïmporteerd vanuit Japan. In de aankoop prijs van een auto zit standaard een WAM verzekering, APK keuring en een volle tank benzine.

Voor een nieuwe autobij kunt u terecht een van de autohandelaren. Bent u van plan om veel naar het binnenland te gaan dan is een 4 wheel drive aan te raden .

APK - verzekeren

In Suriname moeten voertuigen, met uitzondering van dienstvoertuigen, bij een APK keuringsstation gekeurd worden.

Een voertuig moet in Suriname minimaal WAM (wettelijke aansprakelijkheid motorvoertuigen) verzekerd zijn. De Premie is afhankelijk van het merk, type en het bedrag waarvoor het voertuig wordt verzekerd.

Kopen bij een dealer

Als u een tweedehands auto bij een dealer koopt dan moet u onderhandelen over aankoopprijs en de accessoires, dit bespaart u standaard  US 500. Bij aflevering wordt een volle tank benzine beloofd, in de praktijk is dit vaak een halve tank, dus controleren.

Bij de aankoop zit een WAM, wettelijke aansprakelijkheid motorrijtuigen. Wilt u de auto WA casco verzekeren dan zijn deze kosten voor u, ook de lopende APK is inbegrepen, u moet deze na aankoop op uw naam laten overschrijven.

Kopen van een particulier

Als u een auto koopt van een particulier dan moet u er op letten dat u:
  • Een formulier ontvangt waar op vermeld staat dat u de nieuwe eigenaar bent.
  • Dat het formulier voorzien is van de nodige plakzegels(geen postzegel).
  • Dat de handtekening van u en de verkoper door deze plakzegel heen is geplaatst.

U koopt de auto in de staat waarin hij op het moment van de verkoop is, bij eventuele gebreken kunt u achteraf niet de verkoper verantwoordelijk stellen.

Heeft u zelf weinig technische kennis neem dan een gerust een monteur mee, dit is in Suriname normaal.

Financieren

Auto handelaren bieden vaak de mogelijkheid tot financieren, in de meeste gevallen moet u zelf 25% van de waarde van de auto cash betalen. Het overige gedeelte wordt via de handelaar of een bank gefinancierd.

De rente die wordt berekend is aan de hoge kant, een gangbare rentevoet is 1% per maand over het openstaande saldo.

Voor een financiering kunt u ook terecht bij een van de lokale banken, deze vragen wel om een borgstelling.

De aanvraag van een financiering neemt gemiddeld een paar dagen in beslag. Omdat handelaren vaak goede connecties met een bank hebben kunt u het afhandelen van een financiering het beste aan hun overlaten. 

Er zijn ook handelaren die, als u geen borg heeft of iemand die voor u garant wilt staan, dit dan voor u willen doen. Banken eisen dat het voertuig voor het gefinancierde bedrag WA casco verzekerd is, in de meeste gevallen wordt dit mee gefinancierd. De kosten komen boven op het gefinancierde bedrag, u betaald hier dan ook rente over.

wegen belasting

In Suriname wordt sinds 2019 wegenbelasting betaald, de kosten per kalenderjaar zijn;

Voor een rij- en voertuig ingericht voor goederenvervoer variëren de bedragen tussen de SRD 465 (V1), SRD 560 (V2), SRD 705 (V3), SRD 1.310 (V4), SRD 1.655 (V5) en SRD 4.390 (V17).

Brandstof

De prijs per liter brandstof is gekoppeld aan de wereldmarkt en wordt per zending brandstof door de regering vastgesteld. 

Wanneer er geruchten zijn dat de prijs omhoog gaat, dan houden pomphouders  hun voorraden vast totdat de nieuwe prijs officieel bekend gemaakt wordt.

De prijs is markt conform, prijzen omhoog gaan snel, omlaag gebeurd niet of nauwelijks.

Auto huren

In Suriname kunt u een auto huren bij een officieel verhuurbedrijf, of bij één van de velen particulieren, particulieren zijn de verhuur prijzen lagr dan bij een officiële verhuurbedrijf. 

Een auto huren kost gemiddeld  15 euro per dag. Hou er rekening mee dat u, in de regel bij een particulier, niet verzekerd bent. 

Als u huurt moet er een behoorlijk hoge borg worden betaald. Vraag naar de voorwaarden en laat alles op papier zetten. 

Loop voordat je het contract ondertekend samen met de eigenaar om de auto en maak foto’ s van eventuele schade. Laat dit door de verhuurden op schrift zetten.