Slider

Een auto kopen

De Surinaamse tweedehands automarkt is groot, de voertuigen worden grotendeels geïmporteerd vanuit Japan. In de aankoop prijs van een auto zit standaard een WAM verzekering, APK keuring en een volle tank benzine.

Natuurlijk kunt u ook bij een van de autohandelaren terecht voor een nieuwe auto. Bent u van plan om veel het binnenland van Suriname in te gaan dan is het kopen van een 4 wheel drive aan te raden .

APK

Per ingang van 2009 moeten voertuigen, met uitzondering van dienst voertuigen, worden gekeurd bij een APK keuringsstation.

Verzekering

Een voertuig moet in Suriname minimaal WAM (wettelijke aansprakelijkheid motorvoertuigen) verzekerd zijn. De Premie is afhankelijk van het merk, type en het bedrag waarvoor het voertuig wordt verzekerd.

Suriname-auto-kopen
Toyota Ipsum fuly loaded richtprijs US 8000
Kopen bij een car dealer

Als u een auto koopt bij een car dealer dan kunt u over aankoopprijs en de accessoires onderhandelen. Bij aflevering wordt een volle tank benzine beloofd in de praktijk is dit vaak een halve tank, controleer dit.

Bij de koop zit de WAM(wettelijke aansprakelijkheid motorrijtuigen) in de aankoopprijs, Wilt u de auto WA casco verzekeren dan zijn deze kosten voor u.

 Kopen bij een particulier

Als u een auto koopt van een particulier dan moet u er op letten dat u:

 • Een formulier ontvangt waar op vermeld staat dat u de nieuwe eigenaar bent.
 • Dat het formulier voorzien is van de nodige plakzegels(geen postzegel).
 • Dat de handtekening van u en de verkoper door deze plakzegel heen is geplaatst.

U koopt de auto in de staat waarin hij op het moment van de verkoop is, bij eventuele gebreken kunt u achteraf niet de verkoper verantwoordelijk stellen.

Heeft u zelf weinig inzicht in de technische staat van een auto dan is het aan te bevelen om een monteur mee te nemen.

Bij de koop van de auto zit de verzekering en lopende APK inbegrepen u dient deze na koop op uw naam over te laten schrijven.

Financieren

Auto handelaren bieden vaak de mogelijkheid tot financieren, in de meeste gevallen moet u zelf 25% van de waarde van de auto inbrengen. Het overige gedeelte wordt via de handelaar of een bank gefinancierd.

Let op de rente die u wordt berekend een gangbare rentevoet is 1% per maand over het openstaande saldo. Voor een financiering kunt u ook terecht bij een van de lokale banken, deze vragen dan wel om een borgstelling.

De aanvraag van een financiering neemt gemiddeld een week in beslag en kan door de auto handelaren worden afgehandeld, dit is wel zo makkelijk omdat deze handelaren in de meeste gevallen goede connecties met de banken hebben.

Er zijn ook handelaren die indien u geen borg heeft voor u garant willen staan, vraag hierna. Banken eisen dat het voertuig voor het gefinancierde bedrag WA casco is, in de meeste gevallen financieren zij dit ook.

De kosten van de ze financiering komen boven op het bedrag dat u gefinancierd heeft, u betaald hier dan ook rente over.

Wegenbelasting

In Suriname wordt sinds 2019 wegenbelasting betaald, de kosten per kalenderjaar zijn;

a. Voor een rij- en voertuig op meer dan twee wielen, ingericht voor personenvervoer niet meer dan tien personen, inclusief bestuurder:

 • eigen gewicht niet meer dan 800 kg (serie P1): SRD 75
 • eigen gewicht meer dan 800 kg tot 1200 kg (serie P2): SRD 120
 • eigen gewicht meer dan 1.200 kg tot 1600 kg (serie P3): SRD 520
 • eigen gewicht meer dan 1.600 kg tot 2.000 kg (serie P4): SRD 885
 • eigen gewicht meer dan 2.000 kg (serie P5): SRD 1.500

b. Voor een rij- en voertuig op meer dan twee wielen, ingericht voor personenvervoer van meer dan tien personen, inclusief de bestuurder:

 • indien het aantal zitplaatsen meer dan tien doch niet meer dan twintig (serie B1) bedraagt: SRD 730
 • indien het aantal zitplaatsen meer dan twintig doch niet meer dan dertig (serie B2) bedraagt: SRD 875
 • indien het aantal zitplaatsen meer dan dertig (serie B3) bedraagt: SRD 1.020.

Voor een rij- en voertuig ingericht voor goederenvervoer variëren de bedragen tussen de SRD 465 (V1), SRD 560 (V2), SRD 705 (V3), SRD 1.310 (V4), SRD 1.655 (V5) en SRD 4.390 (V17).

Brandstof

De prijs per liter brandstof is gekoppeld aan de wereldmarkt en wordt per zending brandstof door de regering vastgesteld. Wanneer er geruchten zijn dat de prijs omhoog gaat, dan hebben de pomphouders spontaan niks meer. Zij houden hun voorraden vast tot de nieuwe prijs officieel bekend gemaakt wordt en berekenen de nieuwe prijs voor hun oude voorraad dan door aan de klant. Op de prijs van een liter ongelood schommelt is op die moment geen peil meer te trekken maar de prijzen liggen nog wel onder die welke in Europa gehanteerd worden.

Auto huren

U kunt als u op vakantie in Suriname bent een auto huren bij een officieel verhuurbedrijf of bij één van de velen particulieren die een auto te huur aanbieden, prijzen bij deze particulieren liggen lager dan de officiële verhuurbedrijven. Huurprijzen zijn vanaf 15 euro per dag, hou er wel rekening mee dat u in de regel bij een particulier niet verzekerd bent. Als u huurt moet er een borgsom worden betaald die behoorlijk hoog kan zijn, vraag duidelijk naar de voorwaarden en laat alles op papier zetten.

(c) copyright 2020 WIMA production

Deze website gebruikt cookies voor een optimale ervaring. Voor meer informatie kunt u onze privacy verklaring lezen.