Info Suriname Menu

Bevolkingsgroepen Suriname

Bevolkingsgroepen in Suriname

Suriname is een echte multiculturele samenleving, de voorouders van de Surinamers komen van over heel de wereld. De verschillende bevolkingsgroepen in Suriname leven vredig naast elkaar. De Surinamers is er dan ook erg trots op dat in Paramaribo een Joodse Synagoge en een islamitische moskee gebroederlijk naast elkaar staan. De culturele diversiteit vindt u ook terug in de Surinaamse keuken, de talen en de feestdagen. De vijf punten van de gele ster in de vlag van Suriname staan voor de vijf belangrijkste bevolkingsgroepen.

Inheemsen

De oorspronkelijke inwoners van Suriname zijn de inheemsen, ook wel indianen genoemd. Inmiddels zijn de indianen in Suriname een minderheid geworden. In Suriname zijn nog verschillende inheemse stammen: de Arowakken, de Caraïben, de Trio’s, de Wajana’s en de Akoerio’s. De Arowakken en de Caraïben wonen vooral langs de kust. De overige drie stammen leven voornamelijk in het binnenland en de stad Paramaribo, een aantal van hen houdt vast aan hun traditionele levenswijze,

Marrons

Maron Marrons zijn afstammelingen van slaven die van de plantages weggelopen waren. Tegenwoordig vormen zij  in Suriname een aparte bevolkingsgroep, die anders is dan de andere groepen. In de loop der tijd zijn er diverse Marron stammen ontstaan, bijna alle Marrons wonen in het binnenland in dorpen langs de rivieren . Sommige van de dorpen zijn te bezoeken, het is verstandig om een gids mee te nemen, of van te voren goed in te lezen. In veel Marrondorpen gelden allerlei traditionele gebruiken het is beledigend om deze niet te respecteren.

Creolen

Creolen zijn de afstammelingen van de slaven, ‘Creool’ betekent ‘in eigen huis geboren’. De benaming werd vroeger  gebruikt voor toenmalige slaven die in Suriname geboren waren. De Creolen hebben een westerse levensstijl, hoewel vandaag de dag wordt er door de Creolen meer aandacht besteed aan hun traditionele gebruiken en religies. De meeste Creolen wonen in Paramaribo. Lang waren zij de grootste bevolkingsgroep van Suriname, inmiddels zijn ze qua aantallen door de Hindoestanen ingehaald.

Hindoestanen

De Hindoestanen zijn de afstammelingen van de contractarbeiders, die in de negentiende eeuw uit India, om op de plantages te werken, naar Suriname kwamen . Deze contractarbeiders konden in principe gratis naar hun land van herkomst terugkeren, maar een groot deel van hen heeft ervoor gekozen om in Suriname te blijven wonen. Het grootste deel van de Hindoestanen in ook daadwerkelijk hindoe. Het kastenstelsel van het hindoeïsme bestaat in Suriname praktisch niet meer. Wel houden de meeste Hindoestanen zich nog aan allerlei traditionele gebruiken. in Suriname zijn de huizen van hindoes gemakkelijk te herkennen: in de tuinen staan, ter verering van een van hun godheden, praktisch altijd bamboestokken met vlaggen eraan.

Javanen

De voorouders van de Javaanse Surinamers zijn over het algemeen contractarbeiders, die er ook voor gekozen hadden om in Suriname te blijven. Nagenoeg alle Javanen zijn moslim, veel Javanen hangen niet alleen de pure islam aan, maar ook traditionele geloofsovertuigingen. De Javanen behoren in Suriname tot  een van de vijf grote bevolkingsgroepen, hun invloed op de Surinaamse samenleving groeit nog steeds. Toch is de Javaanse gemeenschap nog vrij gesloten, in verschillende districten in Suriname (vooal in het district Commewijne en in de Cultuurtuin in Paramaribo) zijn hechte, Javaanse leefgemeenschappen te zien(dessa’s).

Nog meer Surinamers

Boeroe in Suriname Verder leven er in Suriname ook nog Nederlanders, Amerikanen, Chinezen, Libanezen, Joden en Boeroes(Boeroes zijn blanke afstammelingen van Nederlandse boeren die in de negentiende eeuw hun geluk in Suriname kwamen beproeven). Vandaag de dag zijn er ook veel Nederlandse Surinamers die terugkeren naar hun moederland. Daarnaast zijn er ook autochtone Nederlanders die besluiten om de hectiek van Nederland te ontvluchten om in Suriname een nieuw leven op te bouwen of te genieten van hun AOW cq. pensioen.

Suriname is een unieke mengelmoes van culturen die ieder voor zich een eigen identiteit  hebben, iets wat je ergens anders op deze wereld niet snel zal tegenkomen.