Info Suriname

Een huis kopen dat geeft hoofdpijn

Huis kopen Suriname

Een huis kopen in Suriname dat geeft hoofdpijn.

Samsa hoe bedoel je, nou ik ga het je zeggen. In Suriname kan je huizen kopen van een makelaar of van een particulier. Wat hierbij opvalt is dat particulieren veel huizen tegen behoorlijk hoge valuta prijzen aanbieden. Gezien de prijsstelling veelal niet bestemd voor de lokale markt, er wordt hierbij gespeculeerd dat het om witwassen zou gaan. Zolang door de Surinaamse politie hier geen onderzoek na wordt gedaan blijft het bij geruchten.
Naast de autohandel heeft de Surinamer ook de handel in huizen ontdekt, er zijn dan ook veel makelaars en projectontwikkelaars die de huizen via het internet aanbieden. Of je te maken hebt met een bonafide bedrijf is vooralsnog, door het ontbreken van een lijst met gecrediteerde makelaars en projectontwikkelaars, moeilijk te controleren.

Op het internet, voornamelijk op de Feestboek pagina’s, vliegen de huizen je om de oren. Naast Feestboek zijn er ook een aantal websites van makelaars??, helaas zijn de meeste van deze sites onvolledig opgezet en zeer slordig in het verstrekken van informatie. Maar goed wij gaan ons begeven op de Surinaamse huizenmarkt en bellen naar een aantal gerenommeerde makelaars en huizenaanbieder op feestboek. Als je geluk heb staat er, als de advertentie op feestboek staat, een mail adres of een telefoon van de persoon(makelaar) die het huis verkoopt in de meeste gevallen mag je een PM(private message) sturen. Wat ook opvalt is dat vaak de prijs van een object(huis) ontbreekt en er wordt volstaan met bel op PM voor de prijs. Vreemd of is de prijs voor iedere klant verschillend het zou zo maar kunnen.

Wij gaan bellen naar een gerenommeerde makelaar en de feestboek makelaar: De telefoon gaat over en het eerste wat wij horen is “Ja” Eh goede morgen u spreek met een potentiele klant die geïnteresseerd is om een huis of uw huis te kopen, met wie spreek ik. Antwoordt “hoe bedoeld u” nou met wie ik spreek “Oh ja met Japie van Makelaardij of project …. nooit van gehoord” u wil die huis kopen”. Ja ik heb interesse in het kopen van een huis maar heeft u meer informatie voor mij en zo ja kunt u mij deze dan mailen. “U wilt meer informatie hoe dan wat moet u nog weten”, ja als het mogelijk en niet te veel gevraagd is graag. Bijvoorbeeld meer foto’s een plattegrond van de indeling en nadere bijzonderheden omtrent de bouwkundige staat van het huis, hypotheek mogelijkheden, financiering, omgeving etc. U weet wel informatie die normaal elke makelaar of verkoper van een huis die gebeld wordt door een potentiele klant gelijk doorstuurt. “Is goed hoor ik ga het doorsturen” en er wordt opgehangen. Maar even terugbellen want het is toch makkelijk als de makelaar en de feestboek verkoper een e-mail adres van ons heeft waar de mail naar toe gestuurd kan worden. Vervolgens is het wachten op de mail, en maar wachten, nog even wachten en wij blijven wachten. Want je weet wie het langst wacht, wacht het langst.

Helaas is het bovenstaande geen grap of een incident, meerdere malen hebben wij makelaars of feestboek aanbieders met de zelfde vragen en het verzoek om informatie benaderd. Van de makelaars en feestboek aanbieders die wij benaderd hebben heeft er tot de dag van vandaag geen een de moeite genomen om informatie op te sturen. Bel je terug dan is de persoon nagenoeg niet te bereiken. Het is zelfs voorgekomen dat een object, dat al jaren te koop stond en waar wij naar geïnformeerd hadden, van de een op de andere dag verkocht was.

Zeer apart allemaal maar hoe is het mogelijk dat makelaars CQ huizenverkopers niet de moeite nemen om de juiste informatie te verstrekken. Van een feestboek verkoper is hier nog iets bij voor te stellen maar van een gerenommeerde makelaar mag een potentiele klant toch een andere opstelling verwachten.

Een huis kopen is voor veel mensen een mijlpaal in hun leven waar een hoop geld mee gemoeid gaat. Bij het kopen van een huis moet een potentiele koper dan ook er op kunnen rekenen dat hij en zeer zeker bij een makelaar van het begin tot het eind een goede en adequate begeleiding krijgt. Helaas is dit, zoals wij nu ervaren, in Suriname op dit moment nog niet het geval en valt er voor de Surinaamse huizenverkopers nog veel te leren.

Op het internet, in de diverse forums, kom je veel klachten tegen van potentiele kopers en zij die in Suriname een huis willen bouwen. Deze klachten moeten ook bij de Surinaamse makelaars bekend zijn je zou zeggen dat hier dan lering uitgetrokken kan worden, helaas blijkt dit nog niet het geval te zijn. Een gemiste kans want een gedegen klantbegeleiding en klantvriendelijkheid levert SRD op en daar werken wij toch allemaal voor.

Zo tijd voor de hangmat een koude Parbo en lekker dromen over een eigen huis, ja ja lucht kastelen keep on dreaming…….

WIMA

One thought on “Een huis kopen dat geeft hoofdpijn

  1. Kris

    Inderdaad! De huizenmarkt in suriname begint een buble te worden en de mentaliteit van de dienstverleners is soms zeer onprofessioneel en zelfs ondeskundig. Een perceel van 1200m2 voor EUR125.000,- , zelf meegemaakt. Totale absurditeit.
    Het wachten is tot de chinezen uitgebouwd zijn of zich meer gaan spreiden dan klapt alles inelkaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Info Suriname

Info Suriname