Suriname info

Zwembad Paramaribo

Wateroverlast ParamariboParamaribo zwemt, jawel het is weer zover de vele regens van de afgelopen week hebben er voor gezorgd dat Paramaribo op veel plaatsen veranderd is in een openluchtzwembad. Straten en erven staan onder water, in sommigen delen van de stad loop het water de huizen binnen. Bewoners zijn druk bezig met te redden wat er te redden valt. Wat is dat toch dat iedere keer weer jaar na  jaar de regentijd in Suriname zorgt voor overlast.

Het is een optelsom van feiten, klimaatsverandering in de wereld zorgt ervoor dat de Noordpoolkap smelt en het water niveau van de oceanen stijgt. Er worden voorspellingen gedaan dat er binnen 5 jaar een stijging zal zijn van 1 tot 2 meter. Als de klimatologische verandering en het smelten van de Noordpoolkap in dit tempo doorgaan dan zal het waterpeil van de oceanen 5 tot 6 meter stijgen. De veranderingen zijn in Suriname al goed merkbaar, hoge waterstanden van de rivieren en hevige winden die veel schade aanrichten.  Er zal binnen een korte tijd afdoende maatregelen moeten worden genomen doet men dit niet dan zal Paramaribo voor het grootste gedeelte onder water komen te staan. Is dit doemdenken nee dit is een simpele optel som van feiten, feiten die al jaren bij de diverse regeringen bekend zijn.

Als Paramaribo wilt blijven bestaan dan moeten er grote veranderingen in de waterhuishouding plaatsvinden. Het bouwen van Dijken, afwateringssystemen, irrigatie en omleiding van waterwegen zijn enkele van deze maatregelen. Doet men dit niet dan is niet de vraag of maar wanneer het gaat gebeuren. Naast grote investeringen zal er een beroep op Nederland moeten worden gedaan om te helpen met de waterhuishouding de specialiteit van de Nederlanders. Of de regering bereid is dit te doen is een ander verhaal.

Hoe dan ook in het belang van het Surinaamse volk zal er een oplossing moeten komen anders is het een kwestie van tijd dat er een massale exodus richting de hogere gebieden van het land zal plaatsvinden. Het is te hopen dat de regering dit ook beseft want met pappen en nathouden zoals nu gebeurd bereik je niks. Het is toe te juichen dat men nu de trenzen o.a. door gedetineerde laat schoonmaken helaas is dit de bekende druppel op de gloeiende plaat.

Bedenk ook dat naast de nodige overlast die het onderwaterlopen met zich meebrengt het ook schadelijk is voor de volksgezondheid. Muskieten, ratten, slangen en andere ongedierte zoeken naar een droge plaats en Feti Denque heeft geen nut als alles steeds onder water loopt. De hoop is gevestigd op een spoedige oplossing zodat er over een aantal jaren niet gesproken gaat worden over Paramaribo de gezonken stand

 

Suriname info

Suriname info