Suriname info

Sociale verzekeringsbank

SVB

Nadat u geëmigreerd bent stopt u AOW opbouw om dit te voorkomen kunt u zich vrijwillig Verzekeren.

Waarom vrijwillig verzekeren?

Als u in Nederland woont of werkt, bent u meestal verzekerd voor de AOW en de Anw. Bent u in de 50 jaar voor uw AOW-leeftijd altijd verzekerd geweest, dan krijgt u een volledig AOW-pensioen.

Niet meer verzekerd door wonen of werken buiten Nederland

Gaat u buiten Nederland wonen of werken? Dan bent u meestal niet meer verzekerd voor de AOW en de ANW. Dit betekent dat:

 • u bij het bereiken van uw AOW-leeftijd een lager AOW-pensioen krijgt
 • uw partner een lagere nabestaandenuitkering ANW of helemaal geen uitkering krijgt als u zou overlijden
 • uw kinderen geen wezenuitkering krijgen als ze wees zouden worden

Dit voorkomt u door u vrijwillig te verzekeren.

Vrijwillig verzekeren? Er zijn 3 keuzes

U kunt zich vrijwillig verzekeren voor:

 • de AOW
 • de Anw of
 • de AOW en de Anw samen.
 AOW inkopen als u naar Nederland bent gekomen

U kunt maximaal 50 jaar AOW opbouwen tot uw AOW-leeftijd. De begindatum van de opbouw ligt daarom 50 jaar vóór uw AOW-leeftijd. De periode vanaf die begindatum tot uw AOW-leeftijd noemen we de 50-jaarsperiode. Bent u in de 50-jaarsperiode in Nederland komen wonen of werken? Dan was u tot dat moment niet verzekerd voor de AOW. Daardoor krijgt u bij het bereiken van uw AOW-leeftijd een lager AOW-pensioen.

Wilt u alsnog AOW opbouwen over de jaren voordat u in Nederland kwam? Dan kunt u zich vrijwillig verzekeren. Dit kan vanaf de begindatum van de 50-jaarsperiode tot de dag waarop u in Nederland kwam wonen of werken. Dit heet inkoop. Inkoop kan alleen als u voor de eerste keer in Nederland komt wonen of werken. Voor de ANW (Algemene Nabestaande Wet)kunt u zich niet inkopen.

Bepaal zelf of u zich vrijwillig wilt verzekeren vraag een offerte aan met uw DigiD

7 gedachtes aan “Sociale verzekeringsbank

 1. Grace

  Ik heb een Nederlands partner inmiddels 68 jaar en ik heb al 13 jaar een relatie. Sedert 17aug 2003. Wij zijn niet getrouwd nog een samenlevings contract. Kom ik bij zijn overlijden in aanmerking voor een nabestaanden uitkering. Aow heeft hij wel geregeld, want elke maand krijgt hij een uitkering. We wonen samen, maar ik sta niet op dit adres ingeschreven.

 2. echt koninkrijkskind Su.20-Ned20-Cur20

  Ik was 21 toen ik Suriname verliet en mij in sept van dat jaar in Ned. vestigde. Na 20 jrn emigreerde ik naar Curaçao, in welk land ik nu mijn gepensioneerde leeftijd heb bereikt. Vanwege het koninkrijksverdrag van toen zou ik toch recht hebben op de AOV uit alle drie landen? Heb ik nog het recht op AOV uit Suriname voor de 5 of 6 jaren dat mijn AOV verzekering inging in Suriname en Suriname nog in het koninkrijk zat?

 3. M vd Haer

  Geachte heer/mevrouw,

  Ik ga voor 1 jaar werken/wonen in Suriname, en ga me daarom vrijwillig voor de AOW verzekeren bij het SVB. Maar, over mijn loon wat ik in Suriname verdien wordt ook ‘AOW’ (AOV) ingehouden, heb ik recht op vrijstelling of zijn er andere regelingen voor?

  Met vriendelijke groet,

  M vd Haer

  1. WIMA Production

   Als u slechts voor 1 jaar gaat werken in Suriname dan gaat u niet emi of remigreren. De vraag is dan moet u zich uitschrijven uit Nederland, wij adviseren u dan ook om contact op te nemen met de Nederlandse belastingdienst afdeling buitenland.

 4. F.J.Vermeulen

  Mag ik ook de na bestaande pensioen van mijn overleden echtgenote mee nemen als ik ga emigreren na Suriname,

 5. F.J.Vermeulen

  Ik ben van plan naar Suriname te gaan om te wonen,als de pensioen gerchterlijke leeftijd heb berijk,mag ik mijn AOW dan mee nemen daaar na toe.

  1. WIMA Production

   U mag uw AOW meenemen naar Suriname, belasting over uw AOW zal conform het verdrag door Suriname worden geheven. Hier moet u goed opletten want deze heffing zal een stuk hoger liggen dan Nederland, hoeveel precies kunnen wij u niet zeggen daar de Surinaamse belastingdienst nagenoeg geen informatie in deze verstrekt. Voor zover nu bekend zal de heffing over uw AOW rond de 38 % zijn, daarnaast zult u 2% AOV(algemene ouderdomsvoorziening) moeten betalen. De heffing van 38% is vergeleken met Nederland hoog, u betaald in Suriname geen premie voor de Algemene nabestaandenwet (Anw) en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) (samen 13,25% in 2011), een inkomensafhankelijke bijdrage voor Zorgverzekeringswet (7,75% in 2011). In Suriname zult u ongeveer 17% meer belasting betalen dan in Nederland. Hou ook rekening met de premie voor u ziektekosten, hiervoor zijn twee mogelijkheden namelijk het Staats ziekenfonds of een van de particulieren verzekeringsbedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Suriname info

Suriname info