Info Suriname Menu

Seizoenen Suriname

Suriname kent vier seizoenen, In tegenstelling tot Nederland is er geen sprake van lente, zomer, herfst of winter maar van een tweetal regenseizoen en twee droge seizoenen:

  • Kleine regentijd(KRT), begin december tot eind januari, in deze periode is de temperatuur rond de 25 à 26 graden. De kleine regentijd kan ook gepaard gaan met veel regen.
  • Kleine droge tijd(KDT), eind januari tot eind april, de warmte komt opzetten en de periodes met regen worden minder.
  • Grote regentijd(GRT), eind april tot half augustus, een periode waarin nagenoeg elke dag regen valt die soms hele dagen of langer kan aanhouden. De zand- en bauxiet wegen worden slecht berijdbaar en gedeelten van Paramaribo en het binnenland komen onder water te staan.
  • Grote droge tijd(GDT), tweede helft augustus tot eerste helft december, in deze periode zijn er periodes van droogte en is er nagenoeg geen regen.De term droge tijd moet je niet interpreteren alsof er dan bijna geen neerslag valt. In deze twee seizoenen valt er minder neerslag dan in de twee natte seizoenen. In de droge maanden moet er gemiddeld rekenen worden op honderd tot honderdvijftig millimeter per maand, in de regenseizoenen is dat het dubbele. In totaal valt er in Suriname per jaar zo’n 2200 millimeter aan regen. Verspreid over het land kunnen daar wat afwijkingen in voorkomen. Ook is het ene jaar het andere niet, er zijn altijd jaren mogelijk waarin deze hoeveelheden ruimschoots overschreden worden. Op sommige plekken kan de neerslagsom oplopen tot vier- of zelfs vijfduizend millimeter. Jaren met minder dan tweeduizend millimeter komen echter vrij weinig voor, het echte minimum is ongeveer zestienhonderd millimeter.

Omdat het weer in Suriname net zo goed te voorspellen is als in de rest van de wereld en aan klimatologische veranderingen onderhevig is kan er een spreiding in de seizoenen zijn. De seizoenen kunnen eerder of later beginnen, een kleine droge tijd kan ook wel eens helemaal verregenen.