Suriname info

Remigreren

Remigreren naar Suriname, personen van Surinaamse origine die naar Suriname wensen te remigreren kunnen zulks ondernemen:

  • op basis van de Nederlandse remigratie wet (met een uitkering)
  • op eigen initiatief (zonder uitkering)

Voor de eerste categorie van personen geldt dat zij dienen te beschikken over een geldige verblijfsvergunning voor Suriname om in aanmerking te kunnen komen voor de remigratievoorzieningen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in Nederland (www.svb.nl). Een verblijfsvergunning kan in Suriname worden aangevraagd:

 • persoonlijk (remigrant);
 • door een daartoe door de remigrant gemachtigde persoon
de Loketdienst van de Hoofdafdeling Vreemdelingenzaken van het Ministerie van Justitie en Politie in Suriname Adres: Mr. Jagernath Lachmonstraat nr. 165 – 167 in Paramaribo Tel. :434328/434329/434330 Openingsdagen en -tijden: maandag t/m donderdag van 08.00 – 13.30 uur

Met het invoeren van een nieuwe website door de Surinaamse overheid is ook alle informatie als sneeuw voor de zon verdwenen, gelukkig hebben wij nog diverse documenten voor gedownload zodat u hierover kan beschikken. Voor de zekerheid adviseren wij u om bij het Surinaams consulaat in Amsterdam te controleren of de documenten nog actueel zijn.

Link documenten remigreren

Op de download pagina kunt u de benodigde documenten uitprinten:

Surinaamse origine
  •  personen die in Suriname zijn geboren en thans een andere nationaliteit dan de Surinaamse hebben;
  • personen die vallen onder de artikelen 2, 3 en 4 van de Wet op de Nationaliteit en het Ingezetenschap (G.B 1975 no. 171 zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 2002 no. 22) en thans een andere dan de Surinaamse nationaliteit bezitten;
  • personen die buiten Suriname zijn geboren uit ouders van wie één of beide in Suriname is/zijn geboren en met welke ouder (s) die personen in familie rechtelijke betrekking staan of hebben gestaan en thans een andere dan de Surinaamse nationaliteit bezitten;
  • de echtgeno(o)t(e) en de minderjarige kinderen die feitelijk tot het gezin behoren van de onder a, b en c genoemde van deze paragraaf genoemde vreemdelingen
De praktijk

Remigreren met een uitkering tot de dood lijkt aantrekkelijk echter de praktijk wijst anders uit. Over het bedrag dat u ontvangt zal in Suriname belasting moeten worden betaald, daarnaast  zijn de kosten voor levensonderhoud, huur van een woning en ziektekosten de laatste jaren flink gestegen. Van de remigratie regeling alleen zult u in Suriname niet kunnen leven,  Voor wat u ontvang bij remigreren naar Suriname kunt u terecht op de website van de SVB;  KLIK HIER

Wij zouden graag reacties ontvangen van een ieder die gebruik gemaakt heeft van de remigratie regeling en hun ervaringen.

35 gedachtes aan “Remigreren

 1. Curly

  Wat een papierwerk allemaal. Het is als buitenstaander niet eens zo gemakkelijk om Suriname binnen te komen. Het is als of de Nederlandse overheid nooit echt is vertrokken met zijn vele regeltjes, en dure belasting heffingen. Zucht.

  Momenteel zwaar bewolkt, regen, gure wind en koud, met vooruitzichten op sneeuwbuien/

  Groetjes uit een koud Nederland, locatie Alkmaar.

  Brrrrr/

 2. Herman

  Breaking News De kwestie van de dubbele nationaliteit van Surinamers is nu helemaal rond.Tot voor kort was het onzeker of Nederlanders van Suri afkomst die met de remigratie regeling zijn geremigreerd ook aanspraak maakten op een dubbele nationaliteit.Remigranten hebben namelijk met de Sociale Verzekeringsbank een overeenkomst GETEKEND.
  dat zij binnen 2 jaar de Surinaamse nationaliteit moeten aannemen en hun Nederlandse paspoort inleveren. In ruil daarvoor krijgt men maandelijks een toelage van 473 euro.Nu behoud je uitkering, je Ned plus krijg je de Su nationaliteit. Is dat niet GEWELDIG? Het nederlandse paspoort kan je bij de nederlandse Ambassade in Su verlengd worden.de nieuwe Surinamers krijgen een ID kaart. ALA GLORIE NA GADO .SO BLESS YAH

  1. MAURICE

   Beste Herman zou je mij het exacte bron waar deze info vandaan komt kunnen geven , zodat ik de juiste harde bron heb of waar ik dat kan vinden.

   1. WIMA Production Bericht auteur

    Op 26 juni 2015 van de Hoge Raad der Nederlanden (dat is het Hoogste rechtscollege in naturalisatiezaken) een belangrijke uitspraak gedaan voor mensen die naar Suriname zijn geremigreerd of zich daar willen vestigen.

    Als zij daar een verzoek tot naturalisatie tot Surinamer hebben ingediend, kunnen zij hun Nederlandse nationaliteit behouden als zij aan één van de volgende voorwaarden voldoen:

    a. Zij moeten in Suriname zijn geboren.

    b. Zij moeten vijf jaar voor het bereiken van de meerderjarige leeftijd in Suriname hebben gewoond.

    c. Zij zijn gehuwd met iemand met de Surinaamse nationaliteit.

    Alleen zij die in Suriname wonen, kunnen hiervoor in aanmerking komen. Je kan dit dus niet via het Surinaams consulaat aanvragen als je in Nederland woont. Je moet dus wel je hoofdverblijf in Suriname hebben.

    De uitspraak van de Hoge Raad ging niet over het onder c. genoemde geval, maar ik ben van mening dat het ook voor de onder c. genoemde gevallen zou moeten gelden. Dus als je gehuwd bent met iemand met de Surinaamse nationaliteit.

    Je moet natuurlijk wel al de Nederlandse nationaliteit bezitten als je een verzoek tot naturalisatie in Suriname indient. En dit geldt alleen voor mensen met de Nederlandse nationaliteit. Als je Surinamer bent en je dient een verzoek tot naturalisatie tot Nederlander in, dan verlies je wel je Surinaamse nationaliteit.

    Annotatie-bij-uitspraak-Hoge-Raad-d.d.-26-06-15-inzake-dubbele-nationaltieit.pdf

 3. Patrick

  Als u over een DigiD account beschikt ontvangt u alle Nederlandse overheids post via DigiD zo ook dus post van SVB.

  Let wel dat je je gebruikersnaam of passwoord niet vergeet.

  Want een nieuwe aanvragen bij digiD krijg je niet omdat je geen NL paspoort meer hebt want die moet je inleveren als je remigreert dat is verplicht.

  Wel behoudt je je BSN nummer.

  Maar SVB blijft steevast je post deponeren bij digiD met alle gevolgen van dien, dus vergeet je gebruikersnaam en passwoord niet want je krijgt geen andere van digiD en je kan je digiD account niet opzeggen men beweert van wel maar is niet zo ben zelfs helemaal naar NL gevlogen om het op te zeggen maar tot heden is het er nog steed ik probeer al 4 jaar om er vanaf te komen zodat ik mijn post van SVB schriftelijk kan ontvangen ik heb dit voorval bekent gemaakt bij de SVB maar het gaat gewoon door met alle gevolgen van dien.

  Dus als je je levensbrief moet krijgen wat SVB via digiD stuurt kan je het niet downlouden en dus niet kan laten aftekenen bij CBB stopt je uitkering direct want al verzoek je SVB om het schriftelijk te ontvangen weigeren ze gewoon.

  Dus niet vergeten zeer belangerijk!!!!!!!!

 4. Hemenkoemar Sital

  Beste Hr.Mv.

  Reeds heb ik mijn PSA pas aangevraagd Jan.2016 aanvraagnr.0041576

  Wie kan mij bij deze helpen Eu.100,= betaald bij centralebank.
  Als je beld weten ze daar niets van zo wel in Ned.niet als in Suri.niet wat nu.

  M.V.G.

  Sital

 5. rob

  ik ben in 2014 getrouwd met een surinaamse vrouw in suriname, vanwege werk enzwoon iknog in nederland wie kan mij inlichtingen geven om volledig naar suriname te gaan en constant bij mijn vrouwtezijn en daar verder te leven

 6. fabien

  Hallo, mijn moeder is vanaf haar zestiende getrouwd met een Surinamer. Ze komt oorspronkelijk uit Orealla Guyana. Maar zij leefde zo lang in Suriname met mijn vader. Voor mijn moeder is Suriname haar land. Daar heeft ze haar leven opgebouwd met haar man. Nu dat ze terug wilt naar Suriname komt zij erachter dat ze niet de uitkering kan krijgen. Nou dat vind ik best jammer. Ze wilde remigreren en op haar oude dagen genieten van “haar” land.

 7. boyke

  beste kondreman en oema,

  ik had een vraag.
  ik ga 30jun 15 naar Suriname remigreren, hierbij wil ik in mijn bus bedrijfsauto ook mee van bouwjaar 1999. wil graag al mijn inboedel hierin, heb hierdoor geen container nodig.
  mijn vraag mag ik mijn bedrijfsauto van 1999 meenemen?
  of moet ik voordat ik het opstuur ontheffing aanvragen?

  alvast dank.

  1. WIMA Production Bericht auteur

   Indien u een voertuig wilt importeren die ouder is dan 5 jaren, dient u bij het Ministerie van Handel en Industrie een ontheffing aan te vragen.

   MVG

   WIMA beheerders

 8. Ilaysa

  Goedeavond mijn vraag is de volgende ; ik ben in Suriname geboren en op mijn 6e jaar met mijn moeder Naar Nederland gegaan hier kon mijn moeder niet voor me zorgen en belandde in een pleeggezin , nu ben ik inmiddels getrouwd met een Nederlandse man en heb in juli drie kinderen kan ik als reimmigrant mijn gezin ook de Surinaamse identiteit delen zodat ik met mijn gezin in Suriname blijvend kan wonen , wie o wie heeft hier ervaring mee ?

 9. Joyce

  had een vraag, wie kan me hier op antwoord geven.
  heb bij SVB een aanvraag gedaan over het remigratie voorziening al zins 2013.
  maar die mensen zij erg slordig met me gegevens om gegaan en zitten me dwars. dat ik tot nu toe bezig ben met de aanvraag. wie kan me er mee helpen.

  1. Sam Loi

   Beste Joyce,

   Ik kan het mij niet zo goed voorstellen dat de SVB slordig met uw gegevens omgaat. U schrijft dat u reeds in 2013 een verzoek tot remigratie heeft ingediend bij de SVB. Heeft u de SVB toentertijd alle informatie verschaft en hebben ze op dat verzoek al een beslissing genomen?

   Indien zij dat niet gedaan heeft kunt u daartegen bezwaar maken (fictieve weigering). U kunt ook naar de ombudsman stappen en daar uw beklag doen. Een sociaal raadsman of advocaat kan u ook bijstaan. In het eerste geval is de bijstand gratis en bij een advocaat dient u een eigen bijdrage te betalen.
   Succes.

  1. Sam Loi

   De bedragen waar je recht op heb staan vermeld op de site van de SVB. Helaas versta ik niet de kunst om de link daar naar toe hier te plaatsen.

 10. Bob

  Correctie op mijn vorige melding, AOW is WEL belast in SU maar niet in NL? Moet je dan niet je AOW bruto ontvangen en niet netto?

  1. WIMA Production

   U moet inderdaad uw AOW bruto netto ontvangen, ter voorkoming van het heffen van dubbele belasting zal bij de inspecteur in NL een verzoek moeten worden ingediend. Pensioenen behoudens die van militairen worden in Suriname belast.

 11. Bob

  Volgens kij heb ik in het belastingsverdrag tussen Suriname en NL het volgende gelezen: Over de AOW wordt in NL geheven en niet in Su, over pensioenen wordt geheven in Su en niet in NL. Dus naar mijn bescheiden mening hoef je dus in Su geen belasting te betalen over AOW.

  Ik heb dit van de website van SVB geplukt.

 12. joeni

  Bestemd voor de ‘REMIGRANTEN’en geinterresseerden, Te gek voor woorden,wil je terug naar jou roots met behoud soldij,waar je al tussen de 300/400 EURO nog een huurwoning moet betalen, en nog 38%belasting (of zelf nog hoger) bij komende kosten nog niet afgetrokken,is dit gebeurd houden we nog wat over voor ons levensonderhoud aldaar,of gaan we nu RUSSICH ROULETTE SPELEN’ of komen we nog in aanmerking voor de voedselbank? ook ik wil terug naar mijn roots en mijn mooie suriname.Maarrrrrrrrrr!!!!!!!!!! Wie heeft hoopvolle info :

  1. Patrick

   Heb je geen eigen huis in Su moet je er niet aan beginnen dat wordt een hel voor je want het is financieel niet haalbaar.

 13. Blue

  Kan oplopen tot 38%! Waarom het antwoord zo vaag,WIMA? Is er een tabel beschikbaar, waaruit iedereen kan afleiden hoeveel % in zijn/haar geval aan belasting uit het over gemaakte uitkering betaald dient te worden?

  In mijn geval krijg ik €774,- aan AOW. Hoeveel moet ik dan aan belasting over mijn uitkering betalen?

  ‘k Hoorde iemand zeggen, dat met oplossing van de diaspora problematiek en introductie de SPA regeling, de belasting op de uitkeringen zou worden opgeheven, daar deze groep mensen de belasting indirect (onkosten die met vestigen – o.a. bouwen van woningen,– tot en met de dagelijkse consumptie), met in begrip van helpen verfraaien van het land, dus hun vreemd valuta op Surinaamse bodem zullen achter laten.

  Wie weet wat hiervan waar is?

  Ik denk dat dit een redelijke oplossing is om mensen naar Surinaams arbeidsmarkt aan te zuigen. Trouwens koestert Suriname naar toeristen (zonder dat er toeristenbelasting van de toeristen wordt afgedwongen), en doen alles via reclame toeristen naar Suriname te lokken.

  1. WIMA Production

   Helaas Blue leuker kunnen wij het niet maken, wij hebben diverse mails verstuurd naar de inspecteur en zelfs de directeur van de belastingdienst Suriname waarop totaal niet gereageerd wordt. Informatie op de website van de Surinaamse overheid is niet aanwezig, helaas kunnen wij alleen die informatie verstrekken die ons bekend is. Ten aanzien van de diaspora problematiek is voor zover ons bekend niets dat er op wijst dat de belasting op uitkeringen zullen worden verlaagd dan wel worden opgeheven.

  2. Chantal

   Suriname heeft net als Nederland een progressief belasting tarief. Dus roepen dat er 38% van je uitkering kwijt is aan belasting is inderdaad pure onzin.Dit is namelijke het hoogste tarief dus een deel van je uitkering kan erin vallen maar hoeft niet perse. Hieronder vind je het tarievenstelsel. Dus het inkomen van 774 euro staat gelijk aan ongeveer 3483 srd pm x 12 wordt dan een jaarinkomen van 41796 srd per jaar met onderstaand schema. Ik geef graag grif toe dat de website van de surinaamse belastingdienst zwaar knudde is maar dit stelsel is er gewoon te vinden dus al die negativiteit is niet nodig. Wat je zeker mee moet nemen naar Suriname is een flinke dosis geduld en humor oh en niet te vergeten uithoudingsvermogen.

   Van het inkomen tot 2.646 0%
   2.646 – 14.002,80 8%
   14.002,80 – 21.919,80 18%
   21.919,80 – 32.839.80 28%
   Boven – 32.839.80 38%

   1. WIMA Production

    De door uw vermelde tabel staat op info-suriname.com , met de belastingsite bedoelt u vermoedelijk de oude site van de Surinaamse belasting waar onder FAQ nog enige informatie staat. Als u ons een site van de Surinaamse belasting kan overleggen waar info staat over bijvoorbeeld aftrekposten etc. dan zijn wij en meerdere bezoekers van info-suriname u zeer dankbaar.

 14. Joan

  Wij zitten in een remigratie proces en vertrekken vanuit NL op 1 juli 2014, nu moeten wij hier al een bankrekening openen waarop de svb de maandelijkse uitkering kan storten. Dat moet een bank zijn die ook in Suriname is, weet iemand bij wie we dan moeten zijn?

  1. milly

   Beste Joan,

   Ook ik orienteer mij op dit moment op remigratie-mogelijkheden.Zolang je nog geen buitenlandse rekening hebt kan de SVB het geld overmaken naar je bankrekening in Nederland. Je moet er wel voor zorgen dat je zsm een bankrekening opent . Acheraf kun je dit rekeningnummer doorgeven. Dit is de informatie die ik van de SVB kreeg.
   Ik hoop dat je verder kan met deze info.

   1. Joan

    Dank je wel voor je antwoord, inmiddels zijn we al een paar weken in Suriname en hebben ons gemeld bij de Hakrinbank. Alleen lopen we nu tegen een heel ander probleem aan, weet niet of er iemand is die deze ervaring ook heeft. De container van ons met onze huisraad staat al bijna 5 dagen in de haven en we zijn vanaf vrijdag iedere dag hele dagen daar geweest behalve het weekeind. Maar de douane weigert hem vrij te geven, om de meest idiote redenen, maar iedere dag die hij staat moeten wij betalen voor de opslag ervan, erg onredelijk dus. Kan iemand ons tippen wat we hieraan kunnen doen?

    Groetjes Joan

    1. pacco

     dit blijft een eeuwig probleem in su …connectie ,baka mang ,choekoe ,ondro tafra ,etc.etc want die douane’s moeten ook hun zakken vullen ..je hoeft dit niet persoolijk te ervaren ,su staat er bekend om en ik vind dit een heel kwalijke zaak .
     met de hoop dat dit een keer ophoud.
     snap je frustratie wel hoor Joan

     gr. pacco

 15. Anoep

  Graag meer informatie om naar geboorte land voorgoed terug te gaan…..puur ivm werkloosheid. ..en geen werk…

 16. leo snel

  je vindt de bomen in het bos niet meer.Ik wil mijn dagen in Suriname doorbrengen.kan u mij helpen met helpen.Ik heb gelezen dat wij als gepensioneerden 38%belasting moeten betalen.Moet ik hier belasting noch betalen.

  1. WIMA Production

   Als u (r)emigreert naar Suriname dan betaald u belasting in Suriname, gezien de hoogte van uw uitkering of pensioen kan het percentage dat u aan belasting betaald inderdaad oplopen tot 38% of hoger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Suriname info

Suriname info