Suriname info

Owru Yari

Owryu-Yari SurinameThe party’s over now in 1976 een jaar na de onafhankelijkheid van ons land  gezongen door Sandra Reemers op het Eurovisie songfestival. Die party is ook in Suriname weer voorbij en gaat de Surinamer weer langzaam over tot de orde van de dag. Eerst zullen de mensen nog even bijkomen van alle feesten en partijen van de afgelopen maand. En gefeest is er met als hoogtepunt de pacara estafette op oudejaarsdag in de dominee straat en ’s avonds de owry yari street party in het SUP gebied tegenover één van de oudste cafés van Suriname ’t Vat.

Op oudejaarsdag was het om 11.00 uur verzamelen in Dominee straat en omgeving waar diverse lokale Surinaamse bands speelde. In vergelijking met de voorgaande jaren was het minder druk maar niet minder gezellig. Klokslag 12.00 uur zweeg de muziek en was het voor de winkeliers tijd om de pacara’s af te schieten. Een evenement dat elk jaar weer indrukwekkend is ook dit jaar vlogen tien duizenden bommels de bezoeker om de oren met als hoogte punt de big bang aan het einde van de pacara. Traditioneel werd het feest door South South west op de truck afgesloten waarna de menigte zich naar huis verplaatste of richting het SUP gebied voor het vervolg van de party.

De street party bij ’t Vat begon om 17.00 uur met als publiekstrekker de formatie Naks kaseko loko. Om 22.00 uur was het feest ten einde en trokken de Surinamers huiswaarts voor het afsteken van het vuurwerk. Dit afschieten van het vuurwerk was in vergelijking met voorgaande jaren al vroeg, direct na de kerst, begonnen. Dit tot grote teleurstelling van menig dierenbezitters de beestjes hebben ruim een week in het geknal moeten doorbrengen met alle gevolgen van dien. Het afsteken van het vuurwerk was niet alleen vroeg begonnen maar is men tot 2 januari doorgegaan met het afschieten hiervan.

Helaas zijn er ook dit jaar weer aardig wat vuurwerkslachtoffers gevallen en hebben de ziekenhuizen het behoorlijk druk gehad. Raar nee gezien de explosies die er de laatste dagen plaatsvonden is het nog een wonder dat er geen ernstiger slachtoffers zijn.

Al met al is het oudejaarsfeest of zoals de Surinamer het zegt owru yari weer een gezellig festijn geweest en heeft men 2015 al dansend en knallend achter zich gelaten.

Het is nu 3 januari en de werkelijkheid zal morgen 4 januari 2016 hard op de Surinamers neerkomen, de feesten zijn voorbij en de broekriem zal een gaatje strakker moeten worden gezet. Tel daarbij de te verwachten devaluatie eind januari bij op en het kan in Paramaribo zo maar weer een feest worden alleen wordt dit dan het feest van de werkelijkheid.

Tan bun WIMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Suriname info

Suriname info