Suriname info

Nex no fout toch

energieprijzen brief Des fouten

Mi gado de uitdrukking nex no fout wordt zo wel heel duidelijk, de brief van de president staat alleen maar vol met fouten. Miljoenen SRD worden over de balk gegooid, maar geld voor een secretaris / secretaresse die de president tegen dit soort blunders beschermt kan er niet vanaf. Door de brief, met zijn taalfouten en oubollige zinsopbouw, naar buiten te brengen heeft het secretariaat niet alleen zich zelf maar ook de president voor schut gezet.

Moeten wij ons verbazen, nee niet echt het is algemeen bekend dat het niveau van de zittende regering laag is. Los van de fouten en zinsopbouw maakt de brief duidelijk dat er wordt gewerkt aan het verlagen van de kostprijs voor energie. Er moet nog wel links en rechts een miljard hier en daar worden weggewerkt maar ach wat is een miljard meer of minder. Op dit moment heeft Suriname de twijfelachtige eer om energie prijzen te hanteren die tot de hoogste van de regio behoren.

Deze hoge energieprijzen hebben een dubbel effect;

Het Eureka effect; op korte termijn wordt de staats portemonnee gevuld en er kan weer door een ieder, wel of niet gelegitimeerd, verder uit de ruif worden gegeten. het economisch effect; verhogen van de energieprijzen betekend verhoging van de kostprijs, met als neveneffect dat de koopkracht van de Surinamer verder daalt.

Omdat de koopkracht al ver onder het nulpunt ligt is het onmogelijk om deze nog verder omlaag te brengen. Het is dan ook niet te hopen dat de Surinamer, zo als de president dit zegt, “De tering naar de nering moet zetten”. Want veel tering en nering is er niet meer.

Er zal moeten worden gewerkt aan een realistische oplossing van het probleem door zoals gezegd de kostprijs te verlagen.

Zo kan de aanvoer van stroom, die nu boven de grond plaatsvind, worden verplaatst naar ondergronds. Op korte termijn is bovengronds transporteren relatief goedkoper. Wordt er gekeken op langere termijn dan is ondergronds, omdat er minder verlies op treed, stukken goedkoper. Ook is de kans op uitval en storingen kleiner en zal het stads en landschap aanzicht verbeteren. Het ontwikkelen van alternatieve energiebronnen zoals zonnepaneel boerderijen. Deze door EBS te exploiteren velden kunnen bijdragen aan een significante verbetering van de energie levering. Zeker in een land als Suriname waar  de zon het grootste gedeelte van het jaar aanwezig is en de ruimte beschikbaar. Ook het automatiseren van het net zal de efficiëntie ten goede komen en een kosten drukkende post zijn en zijn de vele storingen en frauduleuze handelingen snel te verhelpen en op te sporen. Zo zijn er nog tal van andere mogelijkheden te bedenken om de energierekening voor staat en burger betaalbaar te houden. Dit zal niet van de een op de andere dag gaan maar er zal ergens moeten worden begonnen want anders gaat het licht in Suriname echt uit Nex no fout toch”.

Nu blijft alleen nog de vraag gaat door het drukken van de kostprijs ook de energierekening van de gebruiker omlaag. Of wordt deze, na afschaffing van alle subsidies, zoals men dat zo mooi zegt mark conform. Wie het weet mag het zeggen maar een goede tip kaarsen inslaan is nog niet zo’n slecht idee, want in het donker zitten is niet echt gezellig.

Voor de pres en het secretariaat bij het LOI cursus Nederlands spreken en schrijven nu in de aanbieding.

Tan boeng

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Suriname info

Suriname info