Info Suriname Menu

Levensstandaard

Suriname levensstandaard

De levensstandaard in Suriname is aanzienlijk lager dan in Nederland, dat wil zeggen voor een ieder die het salaris in Suriname moet verdienen. De SRD(Surinaamse gulden) is in de loop der jaren behoorlijk in waarde gezakt. Ontvangt u een inkomen uit Nederland dan kan Surinamer voordeliger zijn.

Armoede Rijkdom

Het verschil tussen arm en rijk is groot zo loop je in een mooie vila wijk en nog geen honderd meter verder staan de krotten. Omdat de totale populatie van Suriname slechts uit 500.000 inwoners bestaat valt het verschil tussen de elite en de arme snel op.

Supermarkten

Er zijn er meerdere supermarkten en kleine winkels. Bij Tulip, Bestmarkt en Choise(vergelijkbaar met AH) vindt u diverse Nederlandse producten die qua prijs hoger zijn dan in Nederland. Wilt u goedkoper winkelen dan is er de  Combe markt,een grote supermarkt met lage prijzen, hygiëne in de Combe markt is niet hoog.

Uit eten en drinken

Zowel in Paramaribo als in de districten zijn er  diverse restaurants die voor een ieder wat te bieden hebben.

Kleding

Naast de diverse kleermakers die kleding op maat maken, zijn er boetieks die een ruim assortiment  bieden. Veel boetieks vindt u in de Hermitage-, Maretraite Mall en de binnenstad van Paramaribo. Op de Tourtonnelaan bij Waldo kunnen de heren terecht voor de garderobe en accessoires.Elektrische apparatuur

In Suriname is van wasmachine tot tosti ijzer te koop en de prijzen zijn, in vergelijking met Nederland, lager. Let hier wel bij op dat u geen onbekende Chinese apparaten aanschaft, de kwaliteit van deze apparatuur is niet als te best  en willen nog wel eens spontaan in de brand vliegen.

Junkfood

Ook  junkfood zoals een Big mac of cheese burger is in Suriname te koop. In Paramaribo is er naast Mc Donald ook Kentucky fried chicken, de Pizza hut en nog vele anderen.

Maandelijks budget

Een redelijk maandelijks budget in Suriname is afhankelijk  van een aantal factoren , beschikt u over een eigen woning, hoe is uw oude dag voorziening gereld, hoe bent u voor ziektekosten verzekerd en nog veel meer.  Als u afhankelijk bent van een inkomen uit werk in Suriname dan zal deze laag zijn. Er vanuit gaande dat er geen eigen huis is en er een particuliere verzekering voor ziekte kosten moet worden afgesloten dan zal een budget van rond de 1000 euro(4300 SRD) toereikend kunnen zijn. Voor de Surinamer is 4300 SRD een hoop geld, het gemiddelde salaris ligt een stuk lager, waarom moet u dan met een hoger inkomen rekening houden. Wij noemde al de huur en ziektekostenverzekering, daarbij komt dat u gewend bent aan een westerse levensstijl welke sterk afwijkt van de Surinaamse. Door de lage inkomens in Suriname blijven kinderen vaak lang bij hun ouders en wonen families samen. Veel Surinamers hebben twee of meer banen, er moet gehosseld worden om de touwtjes aan elkaar te knopen.

De kosten voor het levensonderhoud in Suriname zijn na de prijsverhoging van de brandstof en de devaluatie van de SRD steeds duurder geworden. De Surinaamse overheid heeft de brandstofprijs gekoppeld aan de wereldmarkt, hetgeen een verhoging van 100% en meer inhield. De salarissen zijn niet omhoog gegaan, de druk op de huishoudportemonnee is dan ook duidelijk voelbaar geworden. Ondanks deze verhoging blijft Suriname qua totale levensonderhoud, goedkoper dan Nederland, dagelijkse boodschappen zijn in Suriname duurder dan Nederland. De oorzaak van deze hoge prijzen komt door o.a. het ontbreken van een centrale inkoop en distributie. De kosten voor Electra en water zijn weer goedkoper dan in Nederland, koken doet u op propaan of butagas.  Een particuliere ziektekostenverzekering voor twee personen kost plus minus 175 euro per maand, voor de tandarts zal een aanvullende verzekering moeten worden afgesloten.