Suriname info

Levensstandaard Suriname

Levensstandaard Suriname

Levensstandaard Suriname, de levensstandaard in Suriname is lager dan in Nederland, dat wil zeggen voor een ieder die zijn salaris in Suriname moet verdienen. De SRD(Surinaamse dollar) is in de loop der jaren in waarde gezakt. Ontvangt u een inkomen uit Nederland dan kan Surinamer voordeliger zijn.

Armoede Rijkdom

Het verschil tussen arm en rijk is groot zo loop je in een mooie villawijk en nog geen honderd meter verder staan de krotten. Omdat de totale populatie van Suriname slechts uit 650.000 inwoners bestaat valt het verschil tussen arm en rijk snel op.

Supermarkten

Er zijn diverse supermarkten en kleine winkels(toko’s). Bij Tulip, Bestmarkt en Choise(vergelijkbaar met AH) vindt u nagenoeg alle Nederlandse producten die qua prijs gelijk of iets hoger zijn dan in Nederland. Wilt u goedkoper winkelen dan is er de Combe markt,een grote supermarkt met lage prijzen, de hygiëne in de Combe markt is niet hoog. Best Mart is recentelijk in een nieuw jasje gestoken en beschikt over een gigantische oppervlakte aan levensmiddelen, prijzen zijn normaal.

Slagerijen

in de diverse wijken(districten van Paramaribo is er een slagerij, de bekendste zijn Rosignol en Stolk je kan deze vergelijken met de Nederlandse keurslagers. De kwaliteit van het vlees is goed, het assortiment uitgebreid en de prijzen zijn iets lager of gelijk dan die in Nederland.

Bakker

Voor uw bruin, wit brood puntjes gebak en wat niet meer kunt u terecht bij bakkerij Hollandia, de naam zegt het al een Hollandse bakker die brood en andere gerechten van een goede kwaliteit levert. Hollandia is eveneens in nagenoeg alle wijken(districten) gevestigd.

Uit eten en drinken

Zowel in Paramaribo als in de districten zijn er  diverse restaurants die voor een ieder wat te bieden hebben. In de stad Paramaribo vindt u verschillende soorten keukens, prijzen liggen iets lager dan die in Nederland. Echte haute cuisine moet u in Suriname niet verwachten een sterren restaurant zult u dan ook niet vinden. Dit wil niet zeggen dat u niet lekker kan eten, de Surinaamse keuken is uitgebreid en biedt voor een ieder wat wils.

Kleding

Naast de diverse kleermakers die kleding op maat maken, zijn er boetieks die een ruim assortiment  bieden. Veel boetieks vindt u in de Hermitage-, Maretraite Mall en de binnenstad van Paramaribo. Op de Tourtonnelaan bij Waldo kunnen de heren terecht voor de garderobe en accessoires.Elektrische apparatuur

In Suriname is van wasmachine tot tosti ijzer te koop en de prijzen zijn behoorlijk hoger dan die in Nederland. Meenemen van uw ijskast kan mits deze niet elektronisch(digitaal) gestuurd is, een vol automatische wasmachine kunt u in Nederland laten deze zal in Suriname niet werken, een nieuwe kost u in Suriname 8 tot 900 euro. Let op dat u geen onbekende Chinese apparaten aanschaft, de kwaliteit van deze apparatuur is niet als te best  en willen nog wel eens spontaan in de brand vliegen. Wilt u een omvormer(trafo) van 220 naar 110 Volt of anders om dan kunt u naar Hong Wei aan de Anamoestraat gaan of naar Deto aan de Kernkampweg.

Junkfood

Ook  junkfood zoals een Big mac of cheese burger is in Suriname te koop. In Paramaribo is er naast Mc Donald ook Kentucky fried chicken, de Pizza hut en nog vele anderen. Tegen over Bestmart aan de J. Israëlstraat zijn een aantal nieuwe eethuisjes en terrasjes het is er goed toeven, schoon, modern en de prijzen zijn redelijk. Gaat u naar de Torarica Tangelo dan betaald u voor een kopje cappuccino plus minus 3.60 euro.

Maandelijks budget

Een redelijk maandelijks budget in Suriname is afhankelijk  van een aantal factoren, beschikt u over een eigen woning, hoe is uw oude dag voorziening gereld, hoe bent u voor ziektekosten verzekerd en nog veel meer.  Als u afhankelijk bent van een inkomen uit werk in Suriname dan zal deze laag zijn.Er vanuit gaande dat er geen eigen huis is en er een particuliere verzekering voor ziekte kosten moet worden afgesloten dan zal een budget van rond de 1000 euro(4300 SRD) toereikend kunnen zijn.

Voor de Surinamer is 4300 SRD een hoop geld, het gemiddelde salaris ligt een stuk lager, waarom moet u dan met een hoger inkomen rekening houden. Wij noemde al de huur en ziektekostenverzekering, daarbij komt dat u gewend bent aan een westerse levensstijl welke sterk afwijkt van de Surinaamse. Door de lage inkomens in Suriname blijven kinderen vaak lang bij hun ouders en wonen families samen. Veel Surinamers hebben twee of meer banen, er moet gehosseld worden om de touwtjes aan elkaar te knopen.

De kosten voor het levensonderhoud in Suriname zijn na de prijsverhoging van de brandstof medio 2006 het invoeren van de SRD en de recentelijke devaluatie 2015 steeds duurder geworden. De Surinaamse overheid heeft de brandstofprijs gekoppeld aan de wereldmarkt, hetgeen een verhoging van 100% en meer inhield. De salarissen zijn niet omhoog gegaan, de druk op de huishoudportemonnee is dan ook duidelijk voelbaar geworden. Ondanks deze verhoging blijft Suriname qua totale levensonderhoud, goedkoper dan Nederland, dagelijkse boodschappen zijn in Suriname iets duurder of gelijk aan Nederland. Voor een pak dubbel vla(Campina) betaald u 28 SRD(6,45 euro) en voor een kilo jong belegen kaas 32 SRD(6.20 euro).

De kosten voor Electra en water zijn recentelijk verhoogd u kunt rekenen op plus minus 90 euro per maand. de volgende verhoging wordt binnenkort doorgevoerd. Voor gas koopt u gasbommen kosten 10 euro per kleine gasbom. Een particuliere ziektekostenverzekering voor twee personen kost plus minus 200 euro per maand, voor de tandarts zal een aanvullende verzekering moeten worden afgesloten.

Prijs vergelijking februari 2015

Melk1 liter 0.87 €     1.39 €
Wit Brood (500g) 1.33 €     1.01 €
Witte rijst, (1kg) 1.50 €     1.29 €
Eieren(12) 1.92 €     3.29 €
Kaas (1kg) 8.48 €     6.20 €
Kip  (1kg) 6.67 €     7.71 €
Appels(1kg) 2.11 €     2.70 €
Sinaasappels (1kg) 2.12 €     2.70 €
Tomaten (1kg) 1.84 €     4.55 €
Aardappelen (1kg) 1.29 €     1.22 €
Sla (1 krop) 0.98 €     1.49 €
Fles Water (1.5 l) 0.85 €     1.08 €
Wijn 5.00 €     6.76 €
Bier 0.91 €     2.03 €
Import bier 1.21 €     2.03 €
Sigaretten pakje 20st 2.85 €     5.60 €

Na de devaluatie van de SRD in november 2015 zijn de verschillen in de prijzen verder opgelopen en zijn de kosten voor Europese producten verder opgelopen.

13 gedachtes aan “Levensstandaard Suriname

 1. appie konig

  Mag ik vragen hoe jullie aan 90 euro komen voor elektra en water? ik woon in een groot met 7 airco’s en een zwembad dus verbruik een hoop elektra en ben nog geen 50 euro per maand kwijt voor water en elektra

 2. Wilfried

  Ik probeer ergens op internet informatie te vinden over salarissen in bepaalde functies. Ik werk hier (NL) als teamleider en ga dat daar ook doen maar onderhandel nog over de hoogte van mijn Surinaams salaris. Iemand een idee waar dat te vinden is of heeft iemand een vergelijkbare functie en wil die informatie met mij delen?

  1. eddy

   als teamleider in een commerciele/ verkoop functie is mij bekend dat je tussen de 2400 max 2700 surinaamse dollars zult verdienen vergeet niet dat het daar een hoop geld is. mijn neef is geemigreerd naar suriname en was teamleider op de electronica afdeling van een bekend surinaams warenhuis, hij verdiende 2700 srd netto per maand. wat ik al zei in suriname mag je je gelukkig prijzen met dit loon.

 3. Van den Bogaert ätsy

  Beste, wij wonen nu in Belgie, okt/nov kom ik met een surinaamse vriendin naar Suriname. Graag wil een prospectie doen over hoe en wat om te emigreren. Het doel we voor ogen hebben is om een B&B en stageleerlingen onderdak te bieden….. We weten dat het terug naar basic is en kunnen daar perfect mee leven. Onze mening is : aanpassen aan het land. Zijn er mensen uit Belgie die de stap ook gemaakt hebben ?

 4. Bianca

  Goedendag,
  Ik heb net tickets geboekt om samen met mijn vriend (hij is Surinamer, maar woont al vanaf zijn 2e in Nederland) naar zijn moeder te gaan die net buiten Paramaribo woont op een soort boerderij. (zij is z’n 20 jaar geleden weer teruggegaan naar Suriname)
  Zowel hij als ik zijn er nog nooit geweest.
  Het is een verrassing voor hem.
  Ik heb het met zijn broer en moeder geregeld.
  Nu wil ik graag dingen mee nemen als kado. Iemand suggesties wat je, als je in Nederland gewoond hebt en terug bent gegaan naar Suriname zult missen aan Nederland?
  Verder zei zijn broer mij, aan een vergoeding te denken voor mama omdat zij het niet breed heeft. We zullen daar logeren en ook eten. Uiteraard zullen we haar ook mee uiteten nemen, maar wat zou een redelijke vergoeding zijn per dag om te geven? Ik wil niet te weinig geven, maar ook niet teveel zodat ze zich beledigd zou kunnen voelen.
  Alvast bedankt voor de reactie.

  1. Cinny

   Je hoeft niet per dag te vergoeden maar liever voor de time beiing dat je er zal zijn…. check wat de kosten zijn die ze maken voor eten en drinken maaar ook de nutsvoorzieningen en geef ze gewoon 100 euro voor elke week dat jullie daar waren….
   Chocolade en kaas wordt altijd gewaardeerd als je vanuit Ned wat wil meenemen, wij betalen in Su duurder dan dat het omgerekend in ned kost [kaas en Chocolade] Kijk en zou je Moeder elke maand kunnen blijvebn steunen met een 50 euro p/m dan zou dat geweldig zijn natuurlijk.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt, suc6 !

   Cinny

 5. Gerrit Boer

  Ik wil na ingang van pensioen gaan emigreren naar Suriname
  Hoelang duurt het voor een container met eigen goederen(lees huisraad) aldaar is vanuit Nederland.
  Wat voor taal wordt er gehaneerd kan ik met mijn nederlands voeldoende terecht
  zijn de geldautomaten ook in het nederlands?

  1. Dennis Lapar

   Geachte heer Boer,

   In Suriname spreekt en verstaat iedereen Nederlands. Wilt u meer over Suriname weten, komt u dan naar de bijeenkomst op 7 september 2014 in Rotterdam. Ontvangst: 15.30 uur
   Start presentaties: 16.00 uur tot 17.30 uur
   Netwerken: 17.30 uur tot 18.00 uur
   Locatie: Trefcentrum Wi Masanga
   Adres: Rauwenhoffstraat 39
   3022 RL Rotterdam
   Toegang : Gratis. Wel van te voren aanmelden ( d.lapar@kpnplanet.nl)

  2. Cinny

   ivm de container moet je gewoon navragen via het bedrijf die dat voor je regelt… Nederlands is hier de hoofdtaal dus geen probleem . En ja de geldautomaten zijn Nederlands maar ik zou als ik jou was je wat meer verdiepen in hoe het in Su is want je lijkt echt bar weinig te weten.

   Cinny

  3. Joan

   Beste meneer de Boer,

   Als ik u een advies mag geven, dan is dat om u goed te laten informeren en ten minste eerst een keer op vakantie te gaan.
   Ik ben Surinaamse van origine, heb ruim 30 jaar hier gewoond, en ben van plan om over twee tot drie jaar terug te gaan, Ik ben nu bezig informatie te vergaren over het leven daar.
   De informatie die ik tot voor kort kreeg of op de verschillende sites vond, was niet duidelijk of tegenstrijdig.

   Ik heb nu gelukkig informatie gekregen van verschillende familieleden en vrienden die de afgelopen jaren zijn geremigreerd.

   Hopelijk heeft u iets aan mijn verhaal.

   Succes

 6. Martina

  Ik heb net alle prijzen bekeken en snap niet dat als je in Suriname woont en je zo weinig verdient hoe komen mensen dan fatsoenlijk rond , er words steeds alles vergleken met NL ,waarom snap ik niet , als je naar Su verhuis en je verdient er een Surinaams loon wat maakt NL dan nog uit,dus het komt er dan eigelijk op neer dat als je geen 1000 euro verdient p/m dan kun je daar beter maar niet komen wonen.Nog een vraagje hoe zit het psa aanvraag , als de man het aanvraagt (hij is Surinaams geboren) maar getrouwd met NL vrouw telt dat ook voor haar of wat moet zij doen??????

  1. WIMA Production

   De vergelijking met Nederland is gemaakt om u een indruk te geven hoe duur een en ander is, er staat ook vermeld dat veel Surinamers meerdere banen hebben om fatsoenlijk rond te komen. Hoeveel u per maand nodig heeft is afhankelijk van meerdere factoren ook deze staan op de site vermeld. U vraag psa is voor ons niet duidelijk, als het gaat om een verblijfsvergunning etc. dan kunt u dit op de site terug lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Suriname info

Suriname info