Suriname info

Huisdier meenemen naar Suriname

Huisdieren

Uw kunt uw hond, kat of ander huisdier meenemen naar Suriname, de status van een huisdier is in Suriname anders dan in Nederland. In Suriname wordt een hond of kat, op een paar uitzonderingen na,  niet gezien als een onderdeel van het gezin maar als een dier bestemd voor het bewaken van het huis. Aaien van een hond of kat wordt niet gedaan dit vindt de Surinamer vies, gebeurd het wel dan wil men gelijk de handen wassen. Bij een hond of kat die allen maar buiten op het erf loopt is dit niet zo vreemd, denk maar aan de de vele parasieten en andere ongedierte die op een erf aanwezig kunnen zijn.

Meenemen huisdier

Voor honden en katten is een gezondheidsverklaring en een inentingsbewijs tegen rabiës vereist. Het inentingsbewijs moet maximaal 1 maand oud zijn. De gezondheidsverklaring moet maximaal 2 weken voor vertrek zijn afgegeven.

Rabiës-titerbepaling

Om Suriname in te komen heeft u deze niet nodig, maar als u met uw huisdier terug naar Nederland wil(bijvoorbeeld op vakantie) dan wordt deze Rabiës-titerbepaling, door de Europese  en diverse andere overheden op de wereld, geëist. Wij raden u aan om deze test, voor uw vertrek, in Nederland te laten doen. Als de test gedaan is dan is deze, mits de inentingen op tijd worden gegeven, voor altijd geldig. In Suriname duurt een rabiës-titerbepaling test in totaal, voordat u weer met u huisdier mag reizen, 4 maanden. Een andere overweging om de test in Nederlands te laten doen is het kostenplaatje in Suriname betaald u plus minus 400 US dollars in Nederland 95 euro.

Zorg dat u het internationaal inentingsbewijs, dat door uw dierenarts verstrekt wordt, meeneemt. Zorg ervoor dat deze up to date is en dat alle aantekeningen, van de meest recente vaccinaties en eventuele behandelingen, hierin vermeld staan.

Als u aan de bovenstaande verplichtingen heeft voldaan dan moet uw huisdier gaan vervoeren, hieraan wordt door de KLM een aantal eisen gesteld, meer hierover kunt lezen op: KLM Cargo

Reisdocumenten en gezondheidsverklaringen
Het huisdieren paspoort moet de volgende gegevens bevatten:
KLM pet checklist

Afdeling dieren vervoer Schiphol is te bereiken op telefoon 020-649800

Huisdier in cabine

Tot een totaal gewicht van 8 Kg is het toegestaan om uw huisdier met u in de cabine mee te laten vliegen. houdt er rekening mee dat de vlucht naar Suriname plus inchecken Schiphol en uitchecken op Zanderij Suriname ongeveer 11  tot 12 uren is. Denkt u dat uw huisdier zolang zijn behoefte kan ophouden dan kunt u dit overwegen.

Een kritische nood, de KLM zegt dat ze de grootste en beste vervoerder zijn van dieren echter hebben wij geconstateerd dat dit nog wel eens te wensen over laat. De informatie op Schiphol bi het inchecken is tegenstrijdig en niet compleet, de praktijk is niet dat wat er op de website van de KLM wordt vermeld. Voordat de vlucht vertrekt zegt men dat u geïnformeerd wordt of uw huisdier, als deze niet met u in de cabine meevliegt, aan boord is. Helaas is dit niet waar u zult zich zelf ervan moeten overtuigen of uw huisdier aan boord is. Na landing wordt er voor gezorgd dat uw huisdier onder begeleiding naar de aankomsthal op zanderij wordt gebracht. In de praktijk betekend dit dat uw huisdier in de aankomsthal wordt neergezet en daar op uw komst mag gaan zitten wachten(dit kan rum 1.30 uur duren) van enige begeleiding is geen spraken. Het vervoer van huisdieren naar Suriname door de KLM laat nog het nodige te wensen over en is zeer zeker voor verbetering vatbaar.

naast de KLM zijn er nog ander maatschappijen die het vervoer van uw dier(en) kunnen verzorgen, hieronder een aantal links

Animals to fly

DHL

Suriname info

Suriname info