Suriname info

Huis / perceel kopen of huren in Suriname

Huis kopen Suriname

Wij hebben er wel eens eerder aandacht aan geschonken namelijk de wondere wereld van de Surinaamse huizenmarkt. Een aantal jaren moeten wij tot onze spijt vaststellen dat er nog steeds een grote luchtbel om deze markt aanwezig is. Een bel, die ondanks de economische crisis die Suriname teistert, alleen maar groter geworden is en zijn de prijzen verder gestegen. Theoretisch onmogelijk een crisis en devaluatie betekend daling van koop- en huurprijzen. Dit klopt maar in Suriname is er een bijkomende factor namelijk de Euro en de US dollar Surinamer. Voordat zij Suriname verlieten had men vaak voor een appel en een ei een perceel of een huis gekocht. Door de jaren heen werd er voor een minimale prijs een huis gebouwd en de oude dag voorziening was veiliggesteld. Het gevolg hiervan is dat er vandaag de dag zonder problemen met huur- en koop prijzen kan worden gespeculeerd.

Maar goed de beslissing is genomen om terug te keren naar Switi Sranang. Vol enthousiasme worden de nodige voorbereidingen getroffen door o.a. op het internet te zoeken naar een huur / koop woning of een perceel. Zoeken op het internet, wat in de westerse wereld de normaalste zaak van de wereld is, lig in Suriname even iets anders. Op een aantal uitzonderingen na zijn er weinig websites met informatie die up to date is. Denk je een leuk perceel of huis te hebben gevonden dan is deze in veel gevallen verkocht of verhuurt. Daar komt bij dat de respons tijd, van de veelal zelf benoemde makelaars, zeer traag is of geheel niet. Kijken wij naar de prijzen kijken dan zijn deze eerder Westers dan Surinaams. Ridicule huurprijzen van 1000 euro / US dollar of meer zijn geen uitzondering een koop huis van rond de 200 tot 300 duizend euro is in ons geliefde Suriname vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld.

Paramaribo is door de jaren heen vol gebouwd het ruimtelijk effect is hiermee compleet verdwenen. Locaties als Noord bieden deze nog wel maar in de regentijden staat Noord nagenoeg continu onder water. Koop- en huurhuizen worden op zijn Surinaams gebouwd met enkelsteens muren en zijn voor 99% voorzien van golfplaten daken. Op deze manier bouwen is goedkoop maar betekend ook dat men de warmte niet buiten houd. Natuurlijk kan je de airco dag en nacht laten draaien maar gezien de absurde verhoging van de energie prijzen is dit niet echt verstandig. De afwerking van een huis bestaat veelal uit een Voorzaal(woonkamer), keuken, 2 tot 3 slaapkamers, een toilet groep, een garage en een erf(perceel) van plus minus 400 tot 1000 m2.

Oké maar voor een huurprijs van 1000 of meer krijg ik toch wel iets heel moois, helaas in negen van de tien gevallen kunt u dit vergeten. Huur woningen worden leeg of gemeubileerd aangeboden, een gemeubileerde woning voor rond de zes a zevenhonderd euro dat is niet slecht. Ook hier komt u in veel gevallen voor een teleurstelling te staan. Onder Gemeubileerd verhuren wordt in Suriname in de regel verstaan een gedateerde niet complete inboedel, slechte bedden en incompleet linnen goed. Eiken donkere meubels jaren 70 / 80 hebben hierbij de voorkeur. Om een of andere onverklaarbare reden heeft de Surinamer een voorliefde voor deze donkere meubels die het voor de muskieten makkelijk maken om te schuilen. Huur huizen met een complete moderne inrichting zijn er wel maar schaars en liggen prijstechnisch in de categorie 1000 tot 3000 euro / US of hoger.

De wijken en de directe omgeving eveneens bepalend voor de huur / koop kosten van  een huis, laten op een aantal locatie na veel te wensen over. Suriname kent geen bestemmingsplannen zo kan het voorkomen dat u een leuk huisje gekocht heeft en dat er van de een op de andere dag naast u wordt begonnen met het bouwen van een loods of bedrijfspand. Uw woon genot is hiermee gedaald naar het nulpunt over de waardevermindering van de woning zullen wij het maar niet hebben. Een ander probleem dat vaak voorkomt is dat aangrenzende lege percelen niet of nauwelijks onderhouden worden. Eigenaren van deze percelen wonen veelal in Europa of elders en maken zich niet zo druk om het onderhoud. De met veel bombarie gepresenteerde wet dat eigenaren van percelen een onderhoudsplicht hebben is zoals veel van de Surinaamse wetten een wassen neus gebleken.

Met de percelen is het eigenlijk niet anders ook hier wordt vaak de hoofdprijs gevraagd voor grond die nog geen tiende van de vraagprijs waard is. Project ontwikkelaars beloven bergen met gouden toppen maar in de praktijk komt hier vaak niets van terecht. Zo zijn er projecten die tot de dag van vandaag nog niet voorzien zijn van de juiste riolering, bestrating en nuts voorzieningen. Een bestaand huis kopen of bouwen in een bestaande wijk is veelal de meest veilige oplossing.

Voor de Surinamer zijn de prijzen op de huizenmarkt een strop om de nek en dwingt hen om jaren lang met hele families in een woning te verblijven. Het geld voor jongeren om een eigen huis of een leuk huur huis te bemachtigen wordt, zeker in deze slechte tijden, steeds moeilijker zo niet onmogelijk.  Ook de door de regering Bouterse beloofde sociale woningen is een farce geweest van de beloofde 30.000 woningen zijn er tot nu toe nog geen 2000 gerealiseerd. Helaas is er aan de problematiek weinig te doen en zal men doorgaan met het vragen van absurde huur en koop prijzen. Wederom een van de redenen van een stagnerende economie in ons mooie Suriname. Zij die op zoek zijn naar informatie die redelijk up to is kunnen een kijkje nemen op de site van Remy vastgoed of Remax Suriname.

Tan boeng

Een gedachte aan “Huis / perceel kopen of huren in Suriname

  1. Annelieze Werners

    Ik hoef bijna niets meer aan te vullen. Heb met eigen ogen kunnen zien hoe het is.
    Suriname heb ik als peuter en naderhand als tiener mee gemaakt .Toen ik nu na jaren weer terug kwam kon ik mijn ogen niet geloven ,wat van die mooie stad Paramaribo was overgebleven .Je staat er versteld .Verwaarloosd en dan nog in een heel nare crisis terecht komen !!! En iedereen doet er aan mee, Koop ik een ijsje aan de straat en betaal al bij al een aardige srd nog geen week daarop vragen ze het dubbele .
    Toen Suriname afhankelijk was het een groeiend kind dat nog begeleid moest worden.
    De gevolgen zijn steeds duidelijker. Dat je een kind moet begeleiden tot het zelfstandig de straat op kan is begrijpelijk, Laat je haar of hem voor die tijd los dan gebeuren er ongelukken . En dat is het wat ik met pijn in mijn hart moet zeggen. Waar is dat mooie schone Suriname gebleven??? Het land van mijn vader dus mijn vaderland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Suriname info

Suriname info