Suriname info

Huis kopen of huren in Suriname

Huis-met-zwembad

Huis kopen of huren in Suriname

Zowel ingezeten als niet ingezeten van Suriname mogen bouwpercelen, woonhuizen, recreatiewoningen of bedrijfspanden met de titel “eigendom een perceel kopen, hiervoor is wel de goedkeuring van de Deviezen Commissie van Suriname vereist . Het gehele proces tot koop wordt in gang gezet door een notaris en duurt gemiddeld twee tot drie weken.

Wanneer u een huis koopt op zelf gaat bouwen moet u er op letten dat de straat /wijk tijdens de regentijd niet onderwater komt te staan. Het is aan te raden om een huis in de grote regentijd te kopen, dan weet u gelijk of u wel of niet kaplaarzen moet kopen.

Bij het kopen van een huis moet u er rekening mee houden dat in de meeste gevallen een aanbetaling van minimaal 25% wordt gevraagd . Het resterende gedeelte kan in termijnen met een maximale looptijd van 15 tot 20 jaar worden afgelost.

Prijzen

Prijzen van huizen zijn de laatste jaren schrikbarend gestegen er wordt dan ook gesproken over de zelfde bubbel als die welke recentelijk in Europa en Amerika de gehele huizenmarkt op zijn kop heeft gezet. Het gaat hierbij veelal om huizen van Surinamers woonachtig in het buitenland die proberen hun investeringen te verzilveren. Helaas voor hen is de Surinaamse markt niet wereldwijd in trek, huizen staan dan ook gedurende een lange periode te koop. Eind 2015 is de verkoop en de verhuur van huizen in Suriname nagenoeg geheel tot stilstand gekomen. Voor 2016 wordt er door de lokale makelaars geen verandering in deze situatie verwacht en vreest men zelfs voor een totale ineenstorting  van de markt.

Bouwen van een huis

 • U moet in het bezit zijn van de juiste vergunningen
 • .Een bouwtekening moeten worden ingeleverd.
 • Diverse voorschriften moeten worden nageleefd.
 • Elektriciteit en water moeten apart worden aangevraagd(EBS / SWM).
 • Keuze van een aannemer(zeer belangrijk want iedereen in Suriname is aannemer).
 • Controleer alles, ook als u een gerenommeerde aannemer heeft.

Het aanvragen van de vergunningen vraagt nogal wat tijd en geduld,  indien u  niet bekend bent met het Surinaamse ambtelijke apparaat schakel dan een notaris en makelaar in, hiermee kunt u zich een hoop ellende besparen.

Percelen en onderhoudsplicht

De eigenaar van een perceel heeft de plicht om het perceel te onderhouden, doet hij dit niet dan kan er tot onteigening worden overgegaan. Percelen die niet onderhouden worden zijn een gevaar  voor de woonomgeving, denk hierbij aan brand en ongedierte.

Huren van een huis

Als u een huis gaat huren is het verstandig om;

 • u eerst van te voren te oriënteren in welke wijk de woning staat.
 • Hoe is de staat van de woning / riolering/elektra etc.
 • loopt de wijk in de regentijd niet onderwater.
 • Onderhandel met de verhuurder over de prijs.
 • Laat een contract opmaken voorkom verrassingen.
 • Zijn de kosten voor onderhoud van het perceel voor u of de eigenaar.


Type woning:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Suriname info

Suriname info