Suriname info

Hoe duur is de

Surinaamse-keukenNee niet de suiker van ons allen Cynthia na de film weten wij hoe duur die suiker was, nee hoe duur is het om te leven in Sranang. De koers van de valuta is de laatste maanden behoorlijk aan het dalen dit betekend dat grondstoffen olie etc. goedkoper worden. Je zou zeggen dat dit dan weer een positieve werken op de kosten voor het dagelijks leven, zoals bijvoorbeeld boodschappen, moet hebben. Maar als je bij Tulip, Choise, de grote Combe of bij de lokale toko gaat boodschappen doen dan zie je geen lage prijzen, nee integendeel ze blijven maar stijgen. Uit een recentelijk onderzoek (februari 2015) is gebleken dat de kosten voor boodschappen in Suriname bijna 37% hoger ligger dan Nederland. Als je hierbij in calculeert dat de salarissen in Su ruim 100% en meer lager liggen dan Tatta dan is dit een hoop doekoe.

37% Hoe dan, dat is niet zo moeilijk, Suriname heeft een kleine bevolkingsgroep, kent geen centraal inkoop beleid en heeft ook niet de beschikking over een goed georganiseerd distributie netwerk. Ondernemers doen maar wat en kopen ieder voor zich op de wereldmarkt containers of paletten met voedsel. Als wij naar landen in Europa kijken dan zien we een gecentraliseerde inkoop, organisaties die zo machtig zijn dat zij de prijzen bepalen. De Sranangman die een container of een pallet koopt speelt op dit niveau geen rol.Als dan de eigenlijk al te duur betaalde goederen in Suriname arriveren dan komen hier nog de douane kosten en de winst voor de ondernemer boven op. Omdat de ondernemer te maken heeft met een te kleine markt wilt hij zoveel mogelijk risico vermijden met als gevolg dat goederen voor een dubbele prijs worden verkocht. Met andere woorden als er 50 stuks worden ingekocht dan hoeft de ondernemer om uit de kosten te komen en winst te maken maar 25 stuks te verkopen. De kleine bevolkingsgroep en als het om dagelijkse boodschappen gaat geïsoleerde ligging van Suriname zorgt ervoor dat men dit kan doen.

Met de komst van de Chinezen en de overname van de toko’s hadden we kunnen verwachten dat hier verandering in zou komen. Chinezen staan er om bekend dat zij beschikken over een centraal inkoopbeleid en distributiekanalen. In tegenstelling tot Suriname zien we dat de Chinese ondernemers in Europa daar wel gebruik maken, met als gevolg dat prijzen bij de Chinese super stores(vooral Spanje) laag zijn. Geen idee wat voor Chinese ondernemers naar Suriname zijn gekomen want hier doen zij dit niet, conclusie ook de Chinezen in Su zullen er niet toe bijdrage dat de prijzen zullen dalen.

De gevolgen voor ons alle Switi Sranang is dat wij nu verborgen armoede kennen een zeer schrijnende en droevige situatie. Gezinnen die van een paar honderd SRD per maand moeten rondkomen dat is en wij weten dit allemaal niet mogelijk men is aan het pinare. Een punt dat hoog op de agenda van iedere politieke partij in ons land moet staan. Helaas de politici vinden het belangrijker om oude koeien uit de trenz te halen, elkaar van alles te te beschuldigen en met ka te gooien dan op dit punt met een standpunt te komen. De overheid weet dat de prijzen voor de dagelijkse boodschappen in Sranang 37% hoger liggen dan in Tatta en dat er armoede in ons land is. Het wordt tijd om eens gezamenlijk de schouders er onder te zetten en ervoor te zorgen dat mi kondre de komende jaren niet een land gaat worden waar de suiker te duur wordt om te betalen.

Dit was het weer voor deze week, tijd voor de hangmat met een koude Parbo biri, wat die parbo biri is dus ook zoveel duurder dan!!!!! Mi gado pfffffffff.

Tan bun WIMA

Een gedachte aan “Hoe duur is de

  1. Martina

    Hallo , Leuke beschryving. Maar als alles (boodschappen enz) zo duur zijn en de mensen in Su zo weinig verdienen hoe komen ze dan rond???????????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Suriname info

Suriname info