Suriname info

Gezondheid Suriname

Gezondheid-stage2

Gezondheid Suriname, Het leven in Suriname(de tropen) is heel anders dan dat in Nederland, de warmte en hoge vochtigheid kunnen al gauw zorgen voor uitdroging. Veel drinken(minimaal drie liter per dag) is dan ook aan te bevelen, koffie, cola en alcohol onttrekken vocht aan het lichaam .

Water

Water is in Suriname van goed kwaliteit en behoort tot de beste in Zuid Amerika. Maar vaak zijn de waterleidingen vervuild, wat weer voor problemen zorgt. Naast water dat door het Surinaams waterleiding bedrijf wordt geleverd zijn er ook gezinnen die hun water winnen door een put te slaan. Dit water kan ook voor problemen zorgen Drink geen water uit de kraan of van een put neem liever een flesje bronwater maar let er op dat de dop verzegeld is.

Lopen / Fietsen

Omdat op het midden van de dag als de zon op zijn hoogste punt staat(recht boven je) is het verstandig om op die tijd niet te fietsen of te lopen. Moet je er toch op uit zorg dan voor hoofdbedekking of zoek de schaduw, een zonnesteek merk je pas als je hem al hebt.

Wondjes infecties

Kleine wondjes moet je hoe klein deze ook zijn goed behandelen, gebruik hiervoor jodium of bijvoorbeeld alcohol. Een goed middel hiervoor is Palm een plaatselijke rum van 90% die door de lokale bevolking verdunt met water wordt gedronken, deze Palm ontsmet ook zeer goed. Ben je geprikt door een muskiet dan jeuk het maar nooit openkrabben, voorkom infecties.

Griep

Bij griep verschijnselen altijd de dokter raadplegen, NOOIT ASPIRINE gebruiken, het kan namelijk ook Dengue zijn een muskiet die in Suriname voorkomt. Er mag wel paracetamol worden genomen dit kan voor zover bekend geen kwaad.


Malaria / Dengue

Malaria komt in de kuststroken van Suriname niet voor, in het binnenland op bepaalde plaatsen  wel. Neem dan ook als je een trip naar het binnenland gaat maken de nodige voorzorgsmaatregelen . Malaria pillen zijn in Suriname aanwezig en goedkoper dan in Nederland.

Een andere muskiet die veel ellende kan veroorzaken is de Dengue muskiet, deze muskiet komt ook voor in de kuststrook van Suriname. Medicijnen tegen Dengue bestaan niet, dus moet men Dengue proberen te voorkomen.

Symptomen van Dengue:

Plotselinge hoge koorts.

 • Zware hoofdpijn, vooral in het voorhoofd.
 • Pijn achter de ogen, vooral als de ogen bewegen.
 • Pijn in spieren en gewrichten.
 • Uitslag als bij mazelen op borst en ledematen.
 • Misselijkheid en braken.
 • Weinig eetlust.

In zeer ernstige gevallen van Dengue, kunt U de volgende symptomen erbij krijgen (soms met de dood tot gevolg):

 • Zware en constante buikpijn.
 • Braken (met bloed).
 • Plotselinge bloedingen.
 • Slapeloosheid en onrustig gevoel.
 • Moeilijk ademhalen.
 • Flauwvallen.
 • Bleke, koude en vochtige huid.
 • Droge mond

Chikungunya

Chikungunya is ook een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn drie varianten van het virus. Het virus komt oorspronkelijk uit Afrika, maar komt ook voor in Azië. Het heeft zich gedurende de laatste jaren verspreidt naar andere delen van de wereld. Het virus is in december 2013 voor het eerst in het Caraïbisch gebied geregistreerd en heeft zich sindsdien verspreid over deze gebiedsdelen. De eerste gevallen in Suriname zijn vastgesteld in juni 2014.

Chikungunya wordt, evenals dengue, verspreid door de Aedes aegypti muskiet. Er is ook voor dit virus geen vaccin of medicijn beschikbaar.

Uw lichaam moet door middel van de eigen weerstand de ziekte overwinnen. U kunt wel medicijnen gebruiken om de symptomen te verlichten.

De symptomen van chikungunya zijn:

 • Plotseling hoge koorts
 • Pijnlijke, gezwollen gewrichten (vaak in handen en voeten)
 • Huiduitslag (in ongeveer de helft van de gevallen)
 • Hoofdpijn

De koorts gaat na een paar dagen tot een week over. De pijn in de gewrichten kan langer aanhouden. Na ongeveer tien dagen voelen de meeste patiënten zich beter. Er kan echter in een deel van de patiënten een terugval optreden. De symptomen van chikungunya kunnen in dat geval langere tijd aanhouden.

Naast de pijn in de gewrichten treden er vaak symptomen op als vermoeidheid, zwakte en lusteloosheid. Dit kan maanden tot zelfs jaren duren. Vooral ouderen lopen risico om langdurig last te houden van de symptomen (met name reumatische klachten) als gevolg van chikungunya.

Chikungunya is zelden dodelijk. Een aantal groepen binnen de samenleving hebben een risico op een ernstiger verloop: mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld jonge kinderen, ouderen en mensen die lijden aan een chronische ziekte zoals diabetes of hartklachten) en baby’s die worden geboren uit moeders die met het virus zijn besmet.

Wat moet U doen als U denkt dat U dengue of chikungunya heeft?

Bij hoge koorts en pijnklachten (hoofdpijn/gewrichtspijnen): maak contact met Uw huisarts.
Uw huisarts zal kunnen vaststellen of U dengue of chikungunya symptomen heeft.

De huisarts schrijft U, indien noodzakelijk, pijnstillers voor. Medicijnen tegen het virus zelf zijn er niet. U gaat dus, zoals dat bijvoorbeeld ook bij besmetting met een griep-virus gebeurt, thuis moeten uitzieken.

Blijf zo veel mogelijk onder een klamboe om te voorkomen dat U de muskieten in Uw omgeving besmet met het dengue of chikungunya virus, die dan vervolgens Uw huisgenoten en Uw buren weer kunnen besmetten.

Bij ernstige pijn of andere symptomen kan opname in een ziekenhuis noodzakelijk zijn.

Wat er ook gebeurd nooit aspirine innemen en altijd een dokter raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Suriname info

Suriname info