Info Suriname Menu

Geschiedenis van Suriname

Geschiedenis Suriname

Geschiedenis Suriname, in 1492 ontdekte de Spanjaarden de Guyana’s en werden rond 1600 de eerste handelsposten gesticht. De werkelijke kolonisatie van Suriname begon in 1651 toen de Engelse gouverneur Francis Willougby vanuit Barbados suikerplanters naar Suriname stuurde om plantages te stichten en te bewerken. In 1665 toen de staten van Zeeland de Engelse verdreven uit het voormalige Brits Guyana en Suriname kwam er een einde aan de eerste Britse kolonisatie. Tijdens de vredesonderhandelingen die volgden werd besloten dat Suriname zou worden geruild voor Nieuw Amsterdam(het huidige New York). Na een machtsstrijd in Europa tussen Engeland, Frankrijk en de republiek der Nederlanden kwam Suriname weer voor een korte periode in de handen van de Britten. Na de nederlaag van Napoleon in 1813 en de hierop volgende vredesonderhandelingen werd Suriname door de Britten weer teruggeven aan de Nederlanders. De kolonisatie van Suriname door Nederland heeft geduurd tot de onafhankelijke in 1975.

Onafhankelijk

In 1975 werd Suriname onafhankelijk en werd de republiek Suriname een feit. Veel Surinamers waren het hier niet mee eens en vertrokken met hun Nederlands paspoort naar Nederland om daar een bestaan op te bouwen. Vandaag de dag woont 40% van de Surinaamse bevolking in Nederland. Mede door deze exodus is Suriname het grootste deel van zijn hoog opgeleide en kader kwijtgeraakt.
Militaire coup

In 1980 wordt door een aantal onderofficieren van het Surinaamse nationale leger, onder leiding van Desi Bouterse een militaire coup geleegd. In eerste instantie was deze coup voor veel Surinamers een opluchting, eindelijk dacht men van de corrupte ambtenaren en politici af te zijn. Echter door de ondemocratische wijze van regeren door Bouterse wakkerde het verzet tegen zijn beleid snel aan. Op 8 en 9 december 1982  werden vijftien tegenstanders van het militair regiem in Fort Zeelandia standrechtelijk geëxecuteerd.

Na de december moorden, trad het kabinet af en stopte Nederland met het betalen van ontwikkelingsgelden. De ontevredenheid over het gevoerde beleid van het leger nam toe. Vanuit het binnenland werd door het Junglecommando, onder leiding van een voormalige lijfwacht van Bouterse(Ronny Brunswijk), het nationale leger onder druk gezet. De binnenlandse oorlog speelde zich voornamelijk af rond de bauxietmijnen en Marrondorpen in Oost-Suriname. Veel van de Marrons zijn in deze periode gevlucht naar Frans Guyana.

In 1987 werden er democratische verkiezingen gehouden. De door Bouterse opgerichte Nationaal Democratische Partij(NDP) verliest deze verkiezingen van het Nieuw Democratisch Front(NDF). De invloed van legerleider Bouterse blijft echter groot. Gesteund door de indianen ontstaat er in het binnenland wederom onrust,de indianen nemen afstand van de zittende regering.
24 december 1990 neemt het nationale leger met de zogenaamde telefoon coup weer de macht over. Met één telefoontje wordt de zittende regering van Ramsewak Shankarnaar naar huis gestuurd. Tijdens de verkiezingen in 1991  wint de NDP van Bouterse, in de nationale assemblee (2e kamer in Nederland), 12 van de 51 zetels. Het Nieuw Front een samenbundeling van partijen blijft de grootse partij. Ronald Venetiaan, voormalig minister van onderwijs, wordt president van de Republiek Suriname.

Hierna volgt een periode van economische wederopbouw. Na de verkiezingen van 1996 wint de NDP van Bouterse de verkiezingen en Jules Wijdenbosch wordt president van Suriname. Lang heeft hij niet mogen regeren, nadat het volk, door stakingen hun ongenoegen had kenbaar gemaakt, schrijft Bosje overtuigd van zijn populariteit nieuwe verkiezingen uit. Het “Nieuw Front” wint deze en Venetiaan wordt wederom de president van Suriname. Ook in 2005 wint het “Nieuw Front” en Venetiaan begint aan zijn derde ambtsperiode als president van de republiek Suriname.

Augustus tweeduizend tien het nieuw front verliest de verkiezingen, de mega combinatie van Bouterse wordt de grootste politieke partij van Suriname. Door het overstappen van de A-combinatie van het Ronny Brunswijk en de VHP van Soemohardjo lukt het Bouterse om een regering te vormen en gekozen te worden tot president van Suriname. Wat dit voor de toekomst van Suriname betekend is nog te prematuur om vast te stellen. Een feit is dat de diplomatieke betrekkingen met Nederland terug gebracht zijn tot zakelijk niveau.