Suriname info

De vlam in de pan

Protest-waterkant Suriname

Het wordt niet duur maar het is duur, afgelopen week is de SRD officieel met 20% gedevalueerd en is deze gelijk in alle producten door gerekend. Een koopkracht verlies van ruim 20% is in de Surinaamse samenleving hard aangekomen en maakt menigeen zich zorgen over de toekomst.

Vanuit de regering wordt gezegd dat de bevolking zich geen zorgen hoeft te maken, Ook als is er een staatsschuld van ruim 650 miljoen SRD, zeg maar een slordige 150 miljoen euro, Suriname gaat niet failliet.

Maar Is het nu werkelijk zo duur, kort gezegd ja de prijzen in Suriname ontlopen die van Nederland niet of nauwelijks, met dit verschil dat de lonen in Suriname factor 10 lager liggen.

Voorbeeld; een kopje koffie op een eenvoudig terras kost omgerekend 2 euro 90. Dit voorbeeld van het kopje koffie ziet men ook terug in dagelijkse boodschappen die qua prijs gelijk of duurder zijn dan in Nederland.

De stemming onder de mensen is gespannen er wordt op allerlei manieren geprobeerd om aan geld te komen. Prijzen van huur en koophuizen zijn overspannen en worden in valuta berekend. Een huurprijs van 800 US dollar voor een appartement is eerder normaal dan een uitzondering. Huurhuizen in een goedkopere klasse zijn mondjes maat beschikbaar alleen moet er dan geen hoge eisen aan hygiënische of kwaliteit worden gesteld.

De prijzen voor een koopwoningen zijn dermate hoog dat er op dit moment nagenoeg geen enkel woning meer wordt verkocht. Afgelopen week spraken wij met een lokale makelaar die ons meedeelde dat de huizen markt in Suriname plat ligt. De crisis die woningmarkt een aantal jaren  Nederland trof is nu in Suriname. Dit geld niet alleen voor de huizen- maar ook voor de automarkt er worden nagenoeg geen voertuigen meer verkocht. Een grote handelaar  in Paramaribo Yokohama zegt dan ook de mensen komen kijken en daar blijft het bij.

De mensen zijn dan ook ongerust dat het zal gaan escaleren een vrees die niet geheel onterecht is. Op zich waren de plannen van de regering Bouterse goed en heeft men het volk veel beloofd, beloftes waar niet veel van is gerealiseerd. Het sociaal woningbouw project is blijven steken op een oplevering van 1000 van de beloofde 30.000 woningen. De trein welke van Paramaribo  naar station Onverwacht zou gaan rijden is van de baan. De bouw van het zieken huis in het district Para is na het plaatsen van enkele fundament palen gestopt. De verhoging van de ouderdag toeslag en kinderbijslag is te niet gedaan door het invoeren van de verplichte ziekenkosten verzekering en de invoering van de omzetbelasting. Daarnaast is onnodig veel geld uitgegeven aan prestige projecten zoals o.a. Carifesta  die Suriname miljoenen US dollars heeft gekost. En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen, de grootste zorg is dat het goud van de Surinaamse bank naar Dubai is verplaatst het bruto nationaal product is derhalve niet afgeschermd.

Afgelopen vrijdag en zaterdag hebben zich een aantal protestvoerders zich verzameld bij het monument voor hen die vielen aan de Waterkant. Hun boodschap was duidelijk maar enigszins ingetogen omdat men bang is voor represailles uit de hoek van de Bouta administratie, iets wat in het verleden, zo melde een woordvoerder ons, al heeft plaatsgevonden. Deze angst weerhoudt de grote groep om zich massaal te uiten, de vrijheid van meningsuiting komt hiermee in het geding. Ook de Surinaamse pers is terughoudend in hun berichtgeving en is vrij mild in hun opstelling naar de huidige politiek.

Het zijn onzekere tijden en de vlam kan zo maar in de pan slaan, het is voor Suriname te hopen dat er wijze mannen zullen op staan die hopelijk het tij gaan keren. Het zou dan ook in het belang van Suriname zijn dat er een kabinet van nationale eenheid gevormd wordt die het vertrouwen op de internationale makt weer terug zal winden. Gaat dit niet gebeuren dan is het faillissement van Suriname een kwestie van tijd.

 

Tan bun

WIMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Suriname info

Suriname info