Info Suriname Menu

De Surinaamse keuken

Surinaamse keuken

Veel beschreven, besproken en geëvalueerd, maar wat is nu de Surinaamse keuken. Is deze Creools, Chinees, Javaans, Hindoestaan of Europees? Het antwoordt is simpel allen tezamen vormen zij de Surinaamse keuken, de grote diversiteit aan gerechten en de multiculturele samenstelling van de Surinaamse bevolking ligt hieraan ten grondslag.De Surinaamse keuken is van oorsprong een pôti man(arme man keuken). Met weinig geld en middelen een zo smaakvolle en voedzame maaltijd op tafel zetten. Door de jaren heen is hier een sterke ontwikkeling in gekomen en heeft de keuken zich uitgebreid.

Op het internet vind u veel recepten uit de Surinaamse keuken, als wij deze recepten goed bekijken dan zijn deze over het algemeen hier en daar wat aangepast aan de Westerse smaak. Zo wordt er in de Surinaamse keuken weinig boter of margarine gebruikt, in plaats hiervoor gebruikt men plantaardige oliën. In de Surinaamse keuken worden uitsluitend verse en echte ingrediënten gebruik, dus niet uit een potje, knoflook en een ui die snipper je zelf. De gember en Laos koop je vers in de toko of op de markt, het laurierblad,de verse kruidnagel en maggiblok(kip) behoort standaard in de keuken aanwezig te zijn. De verse madam Jeanette(de gele peper) mag eveneens niet ontbreken. Men laat deze heel mee sudderen / bakken of men snijdt hem fijn maar dan wordt een gerecht wel faya(heet).

Als basis van een gerecht wordt witte rijst of nasi, tayer, cassave of roti geserveerd. Ook kip gebakken, van de BBQ of gerookt, zoutvlees en bakkeljauw(gedroogde Kabeljauw) wordt veel gebruikt. En als wij kip zeggen dan is dit geen scharrel of industrie kip maar de Sranang foroe kip die in Suriname zelf gefokt worden.

Groente als tajerblad, paksoi, amsoi, dagoeblad, bitte werie, boulanger(aubergine), okra, spinazie, Soepgroente(selderij) en komkommer(op zuur)zijn eveneens onderdeel van de Surinaamse keuken.

In Suriname zijn er diverse restaurants en warungs(eethuisjes) waar u kunt genieten van de Surinaamse keuken. Doe eens gek en probeer ze uit, voor de prijs hoeft u het niet te laten.

Voor de authentiek Surinaamse keuken moet u echt in Suriname zijn. Natuurlijk zal de gehele ambiance zoals het klimaat en natuurlijk niet te vergeten het glas Parbo bier of uw sapje hierbij een rol spelen.

Wij zijn benieuwd, gaat u voor de pindasoep, de Pom, de Sauto soep, de Javaanse Bami of de Hindoestaanse Roti. Wat u ook kiest een ding weten wij zeker, het zal u zeker smaken. Nyan switi(eet smakelijk).