Suriname info

De dode hond

De dode hondIn de berm

Voor een huis ligt een hond die dood is, een tafereel dat dagelijks in Suriname voor komt. Honden wel of niet zwerf lopen los en automobilisten rijden deze honden als ze niet op zij gaan aan en kijken daar verder niet naar om. De hond heeft in Suriname in vele gevallen niet de status die een hond in de westerse wereld heeft. De meeste van de honden leven op het erf al dan niet aan de ketting. Nu is buiten leven in een land als Suriname zolang het droog blijft geen straf, maar ook als het regent dan blijven deze honden op het erf een hond in huis halen is not done.

Er is een kleine verandering zichtbaar en zie je dat er meer kleinere honden komen die in huis of op de veranda blijven. De meeste reacties die er gegeven worden op het houden van een hond in huis zijn, dat is vies ze poepen en plassen dan in huis, het gaat stinken en ga zo maar door. Nee een hond die je in huis houdt die hebt je getraind die is zindelijk wat inhoud dat je hem uitlaat om zijn behoefte te laten doen. Een hond uitlaten en er mee lopen zodat deze zijn behoefte kan doen dat is voor een Surinamer niet te bevatten. Je laat geen hond uit als een hond zijn behoefte wilt doen dat doet hij dat maar op het erft en als het een zwerfhond is dan mag hij het overal doen.

De Henk Abraham stichting probeert een verandering te weeg te brengen, zij vangen honden op geven ze te eten en castreren of steriliseren deze. Vervolgens wordt er getracht een huis voor deze honden te vinden, helaas lukt dit niet altijd. De achtergebleven honden blijven bij de stichting en krijgen daar onderdak en eten. Een nobel streven helaas ontbreekt het deze stichting ook aan de nodige financiële middelen om e.e.a. goed draaiende te kunnen houden. Wilt u de stichting helpen dan kan dit door geld te doneren, als u in Suriname woont dan kan dit ook voedsel zijn zoals bijvoorbeeld brokken of vlees. Let op de honden die bij de stichting leven krijgen geen botten en graten dit is namelijk niet goed voor de gezondheid van de dieren.

Onze vriend op de foto is vermoedelijk aangereden en heeft dit niet overleefd, ondanks dat hij een halsband draagt is er niemand die zich meld dat de hond van hen is. Bellen met de alarmcentrale heeft geen zin omdat die er simpel weg niets aan doen. In een tropisch land is dit een vreemde zaak daar doodgereden dieren voor veel stank en overlast zorgen. Helaas graaf een gat en dump de hond daar maar in, respectvol nee niet echt maar ach het is een dagoe waar zullen wij ons druk om maken. Dat een hond ook je beste vriend kan zijn heeft men in Suriname nog niet helemaal door, wie weet gaat dat toch nog een keer gebeuren. Nu maar de schop pakken en zorgen dat het beestje een nette laatste rustplaats gaat krijgen, wat kan je anders nog voor hem doen.
Tan bun WIMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Suriname info

Suriname info