Suriname info

Culinair toerisme

Culinair-SurinameAfgelopen week werd het ei van Columbus gepresenteerd, de culinaire trip naar Suriname. Dit culinair toerisme zal moeten gaan bijdragen aan de komst van duizenden zo niet tienduizenden toeristen, die kennis willen maken met de Surinaamse keuken. Volgens de initiatiefnemers is de Surinaamse keuken zo uniek dat deze er voor kan zorgen dat het toerisme naar Suriname tot groten hoogte kan groeien. Velen zullen komen om te genieten van Pom, tajerblad, sopropo, bitawerie, Sauto, pinda soep, tjauw min of Surinaamse nasi. Dat er om te kunnen genieten van deze culinaire hoogstandjes een ticket van plus minus 1100 US dollar moet worden gekocht en dat er in Nederland kwalitatief goede restaurants zijn die de Surinaamse keuken aanbieden werd tijdens de presentatie niet vermeld.

Als we naar Europa kijken dan vindt men de Surinaamse keuken nagenoeg alleen terug in Nederland. De rest van Europa en de wereld weten meestal niet waar Suriname ligt, laat staan dat men gehoord heeft van de Surinaamse keuken. Als er behoefte zou zijn om kennis te maken met de Surinaamse keuken dan is voor deze groep een culinaire vakantie naar Nederland een stuk goedkoper. Laten we ook niet vergeten dat er in Amerika eveneens beschikt over een goede Creoolse keuken. Een leuk idee waarvan de haalbaarheid op voorhand valt te betwijfelen.

Zeer zeker moet het toerisme naar Suriname worden uitgebreid maar begin bij de basis, vraag 1 wat voor soort toerisme en vraag 2 hoeveel toeristen. Toeristen naar je land halen is niet alleen geld ontvangen, dit kan één keer worden gedaan daarna ziet men de toerist nooit meer terug.Toerisme brengt verantwoordelijkheden met zich mee zoals als o.a. een goede infrastructuur, zorg voor goede accommodaties, veiligheid en goede medische voorzieningen.

Een goede infrastructuur betekend dat wegen, wandelpaden en allerlei andere land en stadsmeubilair in goede staat moeten zijn. Veelal is dit niet het geval en zijn in de regentijd wegen naar het binnenland, de districten en de stad Paramaribo onbegaanbaar. Voor Cruiseschepen die Suriname aandoen moeten er nette kades zijn voorzien van de benodigde faciliteiten. De stad Paramaribo zal op diverse fronten moeten worden aangepakt, zwervers zullen uit het straatbeeld moeten verdwijnen, zwerfvuil moet worden opgeruimd, wandelpaden (trottoirs) worden aangelegd en haveloze gebouwen worden opgeknapt. Dit zelfde geld ook voor de districten op een enkele na zijn de meeste vies.

Toeristen accommoderen houdt in dat er hotels en quest houses moeten komen die goede en nette accommodaties voor een acceptabele prijs aanbieden. Aan deze accommodaties wordt door de toerist, hoge eisen gesteld. In een door ons gevoerd gesprek met een uit Europa afkomstige aannemer vernamen wij dat er voor bepaalde resorts in het binnenland veel animo is. Helaas vinden de potentiële toeristen de accommodaties te primitief en schort het aan klantgericht handelen, redenen om weg te blijven. Voor het verhogen van het comfort van de accommodaties is de aannemer bezig om dit op een westers niveau te brengen, klantgericht handelen zal aangeleerd moeten worden. Suriname kent geen hotelvakschool of welke opleiding dan ook die personeel voor deze branche opleiden. Ondernemers zijn hier ook mede schuldig zij doen dan ook niets aan het opleiding niveau van het personeel. Een valse zuinigheid want goed opgeleid personeel zorgt voor tevreden klanten en een hogere omzet.

De veiligheid van de toerist moet daar waar mogelijk gewaarborgd zijn, een probleem dat veel in toeristen gebieden voortkomt. Politie en veiligheidsdiensten zullen getraind moeten worden om met de toerist te communiceren, maar ook hoe zij bij escalaties moeten handelen. Een buitenlandse toerist is gewend om aan een politie of veiligheidsfunctionaris vragen te stellen iets waar de Surinaamse beambte wel eens voor terugschrikt. Veiligheid is niet voor honderd procent te garanderen de toerist zal zelf ook bepaalde regels in acht moeten nemen, deze regels moeten hen wel kenbaar zijn gemaakt.

Medische voorzieningen zijn voor een ieder maar ook voor een toerist van groot belang, op dit punt schiet Suriname ruimschoots te kort. Toeristen die naar het binnenland gaan moeten er op kunnen vertrouwen dat als hen wat overkomt er adequate wordt gehandeld. De aanwezigheid van een resque helikopter, artsen en specialisten(ook op weekenden en zon en feestdagen)is van groot belang. Patiënt moeten onmiddellijk worden geholpen het moet niet zo zijn dat men eerst op een fax van de verzekering wacht dat de behandeling zal worden vergoed. Een fax dat men de behandeling zal betalen, jawel dit is geen fabel maar een feit zonder bevestiging van de verzekering zullen artsen nagenoeg niets doen, dit heeft in het verleden al geleid tot de dood van patiënten. Door ons is de centraal overkoepelende organisatie van reisbureaus en reisverzekering hier over geïnformeerd echter werd en wordt er door hen niet gereageerd.

Meer toeristen naar Suriname betekent een bron van inkomsten en een stimulans voor de Surinaamse economie. Maar om te concurreren met landen als Indonesië en Thailand, twee landen die ook over een tropisch regenwoud beschikken, zal moeilijk zijn maar niet onmogelijk. Begin bij de basis en zorg dat zaken op orde zijn gebeurd dit niet blijf dan op het huidige niveau van 40 tot45 duizend toeristen per jaar dit is nog redelijk te overzien.

Zo nu eerst een broodje zoutvlees(vlees geïmporteerd uit Tatta) eten Njang switi.

 

Tan bun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Suriname info

Suriname info