Suriname info

Con Esi baka

Vreemdelingendienst SurinameKinderen van Suriname kon esi baka en help mee het land verder op te bouwen. Een mooie uitspraak die het hart van menig Surinamer sneller doet kloppen, maar zitten ze wel op u hen die terug komen te wachten, gezien de behandeling van de overheid zijn daar twijfels over.

Uw eerste ontmoeting met het ambtelijke apparaat in Suriname is op het vliegveld J. A. Pengel(Zanderij), de militaire politie. Na een wachttijd van meer dan ander halfuur in een aankomst hal zonder airco(wegens geld gebrek staat deze uit)mag u uw koffer ophalen. Ook hier kunt u rekenen op een uur wachten of langer. Wanneer u uw koffer in ontvangst heeft genomen verlaat u de hal via de douane. Een douane beambte vraagt u beleefd “nog wat aan te geven nee loop door”.

De tweede kennismaking, als u niet op een toeristenkaart(let op max. 90 dagen geldig) maar met een visum of KV naar Suriname bent gekomen is de vreemdelingenpolitie. In een bedompte ruimte achter glas zitten een aantal politiefunctionarissen die het druk hebben met hun broodje en flesje soft. Uw levert uw paspoort in waarna deze vervolgens langs 3 personen gaat om op het eind door, vermoedelijk het hoofd van het bureau, afgetekend te worden. De stempel van de militaire politie op het vliegveld is hiermee verlengd. Als u geluk heeft staat u na een half uur weer buiten zo niet neem de tijd en geniet.

Voor hen die willen gaan (r)emigreren zal de volgende hindernis moeten worden genomen afdeling vreemdelingen zaken. Een afdeling waarvan recentelijk nagenoeg al het personeel op non actief is gesteld en naar huis is gestuurd. Maar eerst moet u een afspraak maken om een afspraak met vreemdelingen zaken te krijgen.  Als u zich meld staat een uiterst correcte beambte van een ondersteunende dienst van de het korps politie Suriname u op te wachten. Van deze vriendelijke beambte krijgt u een bonnetje met daarop een nummer en de opdracht om te gaan zitten. Of u nu 18 of 60 + bent de toon is het zelfde “je moet zitten”. De dames moeten er rekening mee houden dat zij niet een luchtig zomerjurkje dragen en zowel de dames als heren mogen geen slippers dragen. Doet u dit wel dan wordt u zonder pardon weggestuurd, welkom in Suriname. Na uren wachten, want er is maar één dame die de afspraken mag maken, bent u aan de beurt. Dat wil zeggen u krijgt een formulier dat u eerst mag invullen, dit had u ook tijdens het lange wachten kunnen doen. Na het formulier te hebben ingevuld krijgt u een strookje met datum en tijd voor uw afspraak.

De dag van de afspraak is daar, het zelfde gebouw maar twee deuren verder. Ook hier weer de uiterst vriendelijke beveiligingsbeambte die met een grote gun op de heup u binnen laat en jawel weer de opdracht geeft dat u moet gaan zitten en waar u moet gaan zitten. de tijd voor de afspraak is daar maar helaas er gebeurd niets. Dit klopt want  de tijd op het strookje is niet de tijd voor de afspraak maar de tijd dat u aanwezig moet zijn, wanneer u aan de beurt bent is een ander verhaal.

Helaas is ook deze afdeling wegens ontslag en non actief stellingen zwaar onderbezet. Achter een door een goedwillende hobbyist in elkaar getimmerde balie zitten 4 dames waarvan er 1 werkt en de rest op hun schouders hangend achter een bureau druk bezig zijn met jawel een broodje en flesje soft.  Na 5 uur wachten wordt u door de enige dame die nog werkt geroepen en gaat zij alle papieren die u moest meenemen innemen. Een procedure die u in NL, toen u een aanvraag bij het consulaat had ingediend, ook al heeft doorlopen.

U mag weer plaatsnemen en de dame gaat al uw documenten inscannen, jawel inscannen ook in Suriname heeft de automatisering zijn intrede gedaan. Binnen een kwartier een recordtijd voor Surinaamse begrippen wordt u weer geroepen en krijgt u een strookje met daarop vermeld dat u zich heeft aangemeld en dat uw aanvraag in behandeling is. Tevens wordt u aangezegd dat u misschien over 5 maanden zal worden geroepen voor uw tijdelijke verblijfsvergunning maar dat is niet zeker het kan ook langer duren.

Op het strookje kan volgens de medewerker van vreemdelingenzaken ook de container met huisraad invoer vrij worden ingeklaard. Helaas ligt het verhaal anders op een strookje kan volgens de douane uw container niet invoervrij worden ingeklaard, van enige beleidssamenwerking tussen beide ministeries is dus geen enkele spraken.  Zo lang u geen verblijfsvergunning heeft moet u een deposito storten van minimaal 40% van de waarde van de inhoud van de container. De 40% kan ook meer zijn maar dat is dan weer afhankelijk van de inspecteur en zijn humeur hij bepaald .

Maar hoe zit het nu, vreemdelinge zaken zegt strookje is genoeg douane zegt nee eerst ingeschreven staan bij het CBB en dan invoer vrij. Maar de tijd voordat er een verblijfsvergunning wordt verstrekt is opgelopen van een maand tot minimaal 5 maanden. Geen probleem dan kunt u uw spullen voor 900 US dollar per maand opslaan in een douane opslag. Deze douane opslag is bij het bedrijf die de spullen in Suriname voor u zou inklaren. Het bedrag van 900 US dollar is ridicuul zeer zeker als wij dit vergelijken met Nederland waar voor een container van 35 m3 rond de 100 tot 150  euro per maand wordt gerekend.

Uw vreugde over uw terugkeer naar het geliefde Suriname waar u met open armen zou worden verwelkomt wordt aardig op de proef gesteld. Maar No Spang met de juiste personen die niet op uw geld uit zijn kan er toch een en ander worden geregeld. Als u gelukt heeft kan het zomaar gebeuren dat u mensen en douanes ontmoet die het gezonde verstand op de juiste plaats hebben zitten en uw container met huisraad invoer vrij inklaren. Denk er om het kan kijk dus niet raar op als u uw portemonnee moet trekken. Misschien is het verstandiger om uw spulletje in Nederland te laten tot dat u een verblijfsvergunning heeft ontvangen, maar ja dan heeft u weer een probleem want de periode voor het invoervrij invoeren van huisraad ligt rond de 6 maanden.

Eindelijk komt de dag aan dat u uw container naar uw woonadres in Suriname wordt vervoerd. Thuis aangekomen worden uw spullen uitgeladen, ga rustig zitten en geniet hiervan en neem een koude soft of Parbo biri.

Welkom in Suriname het kloppend hart van de Amazone

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Suriname info

Suriname info